Goedkoop kerstrecept: gehaktbal in bladerdeeg met boontjes in spek en aardappelpuree met truffel (hoofd)

Hallo allemaal! Gisteravond ben ik weer de keuken in gedoken voor een goedkoop kerstrecept (en het was SUPER lekker). Ik kreeg van Sjoerd Hilarius (van NH Radio) de vraag of ik een budget kerstmenu wilde samenstellen en zo ben ik gekomen tot dit hoofdgerecht, wat in totaal maar €9,57 kost. Voor 4 personen! 😀

Ik maakte gehaktballen (de klassieke) in bladerdeeg (dit is echt vet lekker), met een aardappelpuree met truffelolie erdoor (zoooo lekker) en boontjes met spek erbij. Een vet geslaagd maaltje, voor vet weinig geld. Hier kun je echt wel mee thuiskomen deze Kerst.

Zin in? Let’s gehaktbal!

Nodig voor 4 personen: – 400gr half om half gehakt  – 1 ei – gehaktkruiden – 4 blaadjes bladerdeeg – aardappelen – scheutje melk – 300gr boontjes – 4 plakjes ontbijtspek – klontje boter – scheutje truffelolie

Verwarm de oven voor tot 180C.

Klop het ei in een kommetje los. Meng het gehakt, 3/4 van het ei en de gehaktkruiden door elkaar tot een lekker mengsel. Kneed hier 4 ballen van.

Laat het bladerdeeg ontdooien en vouw dan om iedere bal een plakje bladerdeeg. Zorg dat je het deeg helemaal dichtplakt aan alle kanten en smeer er een beetje ei overheen om ‘m mooi glanzend uit de oven te krijgen.

Doe de gehaktballen in bladerdeeg in een ovenschaal en zet ze 30 minuten op 180C in de oven. Het is slim om een laagje paneermeel onderin de ovenschaal te doen, zodat het vocht wat eventueel uit de gehaktballen komt, daar intrekt en niet je bladerdeeg verneukt.

Ik draaide  de ballen halverwege een keertje om, maar dit hoeft niet per se.

Kook in de tussentijd de aardappelen gaar in een pan met water en pureer ze dan tot een aardappelpuree. Breng dit op smaak en smeuïgheid door er wat melk en een klontje boter door te roeren. Als laatst roer je er een beetje truffelolie door; dit zorgt echt voor een te gekke smaak :D. Top af met een beetje peper.

De boontjes kook je gaar in 10 minuutjes. Haal ze dan uit het water en verdeel ze in 4en. Doe om elk pakketje een plakje spek en bak deze pakketjes nog een paar minuutjes in een koekenpan zonder olie of boter. Draai de pakketjes regelmatig om, zodat alle kanten van het spek er mooi gebakken uit gaan zien.

Serveer de drie gerechtjes op een bord en klaar is je goedkope kerstmaal. Eet smakelijk!

gehakt

Ik vond het echt SUPER lekker. Die gehaktbal in bladerdeeg is echt ge-ni-aal en zó goedkoop. En dan die aardappelpuree met truffelolie… OMG! Waarom heb ik dit nooit eerder bedacht? Zo lekker! En de boontjes met spek kende ik al als een klassieker, maar dat is natuurlijk ook niet voor niets een klassieker: altijd lekker, altijd goed. Mjam! Ik heb echt gesmuld!

Wat denk je er van, deze Kerst? ???? Ga je een van de recepten klaarmaken? Deel je foto dan met #GewoonWatIkDezeKerstEet!

Volg me ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK

Zoek je een tof cadeau voor Kerst?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *