10 dikke tips voor Wintersport in Ost Tirol

Gütentag leute! Tot zover mijn Duits. Een paar weken geleden ben ik op Wintersport geweest naar Ost Tirol. Dit was mijn tweede wintersport ooit en ik heb compleet beleefd dat het 1. fantastisch is, dat je je 2. ook prima vermaakt als je van geen meter kunt boarden of skiën en 3. dat Oostenrijk een GEWELDIGE klassieke keuken heeft.

Ik ben op wintersport geweest naar Ost Tirol. Dit is een nog behoorlijk onontdekt wintersportgebied, waar het nog lekker rustig is, het draait om prachtige natuur, waar weinig aan Apres Ski wordt gedaan en je je écht even helemaal in winterwonderland waant.

In de blog (en video) van vandaag neem ik je graag mee op mijn avontuur. En een avontuur was het zeker; zo heb ik mezelf in een strak pakkie gehesen om te gaan IJSKLIMMEN, heb ik schnaps gedronken op de top van een berg (die ik per sneeuwschoenwandeling bereikt had) én ging ik voor de tweede keer in m’n leven snowboarden. Benieuwd naar mijn 10 tips voor een wintersport in Ost Tirol? Let’s go (snow)!

Check trouwens vooral ook de video die ik maakte over dit wintersportavontuur!

Tip 1: Ga IJSKLIMMEN
Beste. Activiteit. Ooit. IJsklimmen zeg je? Dat is toch met van die hakbijls een berg op? Jazeker! Jongens: hier hoef je geen dare devil voor te zijn, maar je moet wel openstaan voor nieuwe ervaringen. Ik wist van te voren 100% niet wat ik kon verwachten en vond dit naderhand echt het allerleukste wat ik in tijden heb gedaan. Tijdens onze trip naar Ost Tirol zaten we met ons hotel dicht bij Eispark Osttirol (klik aan voor Google Maps). Dit is het grootste kunstmatige ijspark in Oostenrijk. Langs een stijle berg hebben mensen water laten lopen, dat bevriest en een ‘bevroren waterval’ creëert. Hierop worden klimroutes uitgezet (dat wil zeggen; er hangen touwen waarvan je gebruik kunt maken om je te zekeren), voor beginners tot gevorderde klimmers. Er zijn in dit Eispark meer dan 60 klimroutes. Nice. En wij beklommen de makkelijkste.

ijspark
Dit is een klein gedeelte van het ijspark; je ziet hier de bevroren ‘watervallen’ en aan de linkerkant vind je het beginnersgedeelte.
klim
Het is niet bepaald een charmante sport, ik ging als een soort Calimero omhoog, maar dat mocht de pret niet drukken.

Spullen huur je en met klimijzers om je schoenen, een tuigje om bibs om je touw aan vast te knopen, een helm op je hoofd en twee haakunits in je handen, ga je de berg op onder begeleiding van iemand met ervaring.

Omdat ik geen idee had wat me te wachten stond wilde ik dit het liefst als allereerst uitproberen. Iets met: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan (laat ff een reactie achter als je weet van wie deze topquote is ;-)). En daar ging ik hoor. Als een malle omhoog. Ondanks mijn hoogtevrees. IK VOND DIT ZO COOL OM TE DOEN.

mares
Marès (Girls Love 2 Travel) en ik gingen als eerste omhoog. Hier doen we nog even een ‘boks’ voordat we beginnen.

Je prikt je voeten in de berg en hakt een gat in het ijs waar je met de haakunits in kunt haken. En zo ga je steeds een beetje omhoog.

Het is ijskoud (bij de berg was het -10, bedenk je even hoe koud het is als je tegen het ijs aan hangt), maar het was het absoluut waard. Ik vond het geweldig. Best simpel, helemaal niet eng, heel inspannend, maar ook heel erg bevredigend. Want dude: wat voelde ik me cool aan die berg.

klimmer
Daar gaat ze!

Ik ben uiteindelijk tot 15 meter hoog geklommen (toen begon m’n hoogtevrees op te spelen) en wil dit sowieso nog een keer in mijn leven doen. SUPER VET. Echt: deze zet je op je bucketlist hoor!

hoog
Yes yes! Daar hangt ze! Op 15-20 meter hoogte 😀
abseil
En je abseilt naar beneden. Heerlijk gevoel!

Tip 2: Klassiek wintersporten op de piste van St. Jakob im Defereggental
Bij een wintersporttripje kan het klassieke snowboarden of skiën natuurlijk niet ontbreken. Ik vond de piste waar wij ons gingen uitsloven heel erg chill. Beneden, nog voor je de gondels in ging, heb je een hele uitgebreide oefenpiste. Een blauwe piste die super breed is en heel hoog, zodat je echt ruim plaats hebt om te oefenen. Echt heel erg een aanrader voor beginnende wintersporters (zoals ik) (als je de video checkt zie je dat ik echt heel erg hard faal in snowboarden #sad).

Als je de gondellift omhoog neemt, kom je op een nog mooiere piste uit. Er zijn véél pistes, variërend van blauw tot rood en zwart. De pistes zijn breed, goed geprepareerd én bevinden zich in een prach-tige omgeving. En ik kan het weten, want ik durfde na het oefenen ’s middags niet meer de piste op om te boarden. In plaats daarvan ging ik met fotograaf Ronald Jansen wandelen door het gebied. En man, wat is het er mooi.

rn7
Foto door Ronald Jansen – op de piste in de prachtige natuur mét lekker weer
hoofdfoto
Hoe heerlijk kan Ronald Jansen fotograferen? 😀

Tip 3: Wintersport is niet alleen snowboarden of skiën
Wil je wel een keer op wintersport, maar heb je nog nooit geskied of gesnowboard? Niet getreurd! Je kunt allereerst altijd lesjes nemen en het gewoon ook op latere leeftijd leren. Maar wist je dat je je in een wintersportgebied op zoveel meer manieren kunt vermaken? Wat dacht je van een sneeuwschoenwandeling?! Klinkt misschien suf (vind ik wel tenminste), maar dit is echt GEWELDIG. Na het IJsklimmen was dit mijn faoriete activiteit.

Ik heb een sneeuwschoenwandeling gedaan van 2 uur in het  National Park van het Defereggental, onder leiding van een gids. Het grote voordeel van sneeuwschoenwandelen – dat is dus inderdaad zo’n wandeling met van die tennisrackets onder je voeten, in het begin heel onwennig, maar je went er zo aan- is dat je op plekken komt waar je normaal niet kunt komen. Doordat je sneeuwschoen een groter oppervlak in de sneeuw bedekt, zak je niet weg en kun je dus over de dikste pakken sneeuw gewoon heenlopen.

Op die manier kom je echt op de allermooiste plekken; wij liepen langs rivieren, gingen bergen op, bergen af en alles was mooi. Je hoort alleen een riviertje in de verte en verder is alles stil en koud. Maar niet kil. Het is prach-tig. Dit ga ik écht nog een keer doen.

rivier
Riviertje <3
sneeuwschoenwan
Bovenop een berg

Tip 4: Schlutzkrapfen is het lekkerste eten op aarde
Ik ga hier maar weinig woorden aan vuil maken; Schlutzkrapfen zijn typisch Oostenrijks en het zijn deegpakketjes (zoals ravioli) gevuld met aardappel in een saus van bruine boter en afgetopt met heel veel Parmezaanse kaas. Dit is ALLES wat je in je leven wil (al helemaal als je de hele dag in -10 buiten bent).

eten

Tip 5: Käsespätzle
Over lekker eten gesproken: dat kunnen ze wel in Oostenrijk. Tenzij je niet van kaas houdt, dan ben je de lul. Anyway; Käsespätzle is ook zo’n typisch Oostenrijks gerecht en het is verrukkelijk. Noedels met kaas en gebakken uitjes. Buikpijn gegarandeerd, maar totally worth it. Serieus: onderschat niet hoe lekker het is dat je op wintersport in Oostenrijk dit soort geweldige dingen gaat eten <3.

Tip 6: Wandel de kilo’s er weer af in het Hohe Tauern Nationaalpark
De laatste twee dagen van onze korte trip, verbleven wij midden in het Hohe Tauern Nationaal park. Dit is een prach-tig natuurgebied. En wintersportgebied zoals je het kent, maar dan 10x zo mooi. En dat kan ik je alleen maar laten zien in foto’s. Check:

hohe
Deze foto is niet bewerkt. NIET bewerkt. Zo mooi was het licht  aan het begin van de dag <3
hohe2
Lekker sleeën in de prachtige omgeving
mooi
Prachtige riviertjes, prachtig licht, verse sneeuw. Heerlijk!
hohe3
Hoge Tauern Nationaalpark
mooiii
Oók mooi

Tip 7: Eet de kilo’s er weer aan met echte Kaiserschmarrn
Na een flinke wandeling in dit prachtige gebied, is het dan tijd voor een toetje. En wat kun je beter in Oostenrijk eten dan Keiserschmarrn? Dit is een soort dikke roer-pannenkoek, die vaak geserveerd wordt met appelmoes, maar bij ons in het hotel met rumrozijnen. Oh man o man, wat is dit LEKKER.

Tip 8: Drink lekker: goede wijnen & schnaps
Twee toffe dingen aan Oostenrijk vind ik ook nog 1. het principe SCHNAPS (dikke shots knettersterke alcohol achterover gieten na het wintersporten) en 2. de wijnen. Iemand fan van Gruner Veltliner? Heerlijk!

En over die schnaps gesproken: wij mochten tijdens de sneeuwschoenwandeling bovenaan de berg een zelfgemaakte schnaps proeven waarin dennennaalden worden gebruikt voor de smaak. Smaakt een beetje naar sauna of kerstboom en laten we eerlijk zijn: DAT IS GEWELDIG. Deze speciale schnaps heet Zirbenschnaps en ik vond het echt heel erg lekker.

bier
Overigens hoort bier er natuurlijk ook wel gewoon echt bij. Heerlijk op de piste tussen de middag 😀

Tip 9: Prima hotel met spa én een geweldig restaurant = Hotel Defereggental
De eerste nacht in Ost Tirol sliepen wij in Hotel Defereggental in het plaatsje Bruggen. Er is hier in de omgeving niets dan natuur (dus ook geen Après Ski), maar je hebt wel echt een heerlijk hotel te pakken. De spa is lekker, het zwembad groot, de kamers ENORM (met balkon met sneeuw <3) en vooral het eten vond ik hier uitstekend. Van ontbijt tot lunch tot avondeten: heel. erg. goed. En dat is écht lekker thuiskomen na een vlucht/sneeuwwandeling/dag op de piste. Aanrader!

vlees
Een lekkere Rib-eye

Tip 10: Tof hotel voor een meer klassieke overnachting = Matreier Tauernhaus
De laatste twee nachten sliepen wij in het Matreier Tauernhaus, wat je het beste kunt omschrijven als een herberg. Klassiek Oostenrijks met ontzettend aardig personeel (ik heb zelfs nog een slee geleend van de eigenaar om de buurt lekker mee te verkennen). Ik sliep in een bijzonder slecht eenpersoonsbedje, maar heb verder wel heerlijk gegeten, heel erg lekker in de sauna gezeten en echt vol de experience van Oostenrijk gehad. Lieve mensen, prachtige natuur, klassiek voedsel. Echt: dit is zó’n mooie ervaring. Veel toffer en interessanter om mee te maken dan een standaard hotel. Echt!

Zo. Dat waren mijn 10 tips aan de hand van de 4-daagse trip die ik heb gemaakt naar Ost Tirol. Ik was op uitnodiging van Cherrylab & Tirol Werbung en wil hun intens bedanken hiervoor. Wat was het weer een onvergetelijke ervaring en wat ben ik toch een lucky basterd dat ik dit soort dingen mag meemaken. Echt: ik vond het geweldig.

Wil je meer lezen over de regio Ost Tirol? Check dan vooral even deze website.

Nu rest mij nog één ding te zeggen: ZET DAT IJSKLIMMEN OP JE BUCKETLIST. Echt echt echt!

Dat was ‘m jongens. Ik hoop dat jullie het een tof reisverslag vonden én dat je net als ik, uitkijkt naar meer toffe trips dit jaar. Op mijn planning staan sowieso Frankrijk, Brazilië & Peru.

Waar kijk jij het meest naar uit wat reizen betreft? <3

wandelen
Groetjes!

Begin 2018 goed en vreet driemiljoen tosti’s!
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en de tweede druk ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

3 reacties op “10 dikke tips voor Wintersport in Ost Tirol

  • Ik ga over een paar weekjes weer boarden maar ik denk dat er ook wat andere activiteiten op m’n lijstje komen! Wat gaaf weer allemaal… Jaloers!
    Oh en, “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik ’t wel kan” is van pipi langkous!

  • Ja hoor, het is je weer gelukt om me enthousiast te maken. Ik ben nooit op wintersport geweest, maar het lijkt me zo bijzonder. Ooit…
    Maar eerst nog naar Parijs in april, waar ik heel erg naar uitkijk omdat ik daar de marathon ga lopen. 🙂

    Oh, en Pipi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *