Gevulde aubergine met gehakt, tomatensaus en fetakaas

Door Elske – Hoi! Meestal ben ik degene die kookt thuis, maar zo af en toe neemt mijn vriend die waardevolle taak van mijn over. Hij kookt niet heel vaak, maar als hij kookt, doet hij het goed. Het recept van vandaag is volledig afkomstig van zijn hand en was zó lekker dat ik het gewoon met jullie moest delen. Komt ‘ie!

Voor 2 personen: 1 grote aubergine – 300 gram (runder)gehakt – 400 gram gezeefde tomaten – half bakje cherrytomaten – stuk of 10 zwarte olijven – 100 gram fetakaas – 1 teentje knoflook – gedroogde oregano – paar takjes verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aubergine en snijd het via de bovenkant door midden zodat je twee helften krijgt. Snijd het vruchtvlees licht in middels een ruitpatroontje (je trekt eerst schuine lijn vanaf links en daarna vanaf rechts). Giet er daarna wat olijfolie overheen, verspreid het over de hele helft en kruid de helften daarna met peper en zout. Leg in een ovenschaal en laat ze voor ongeveer 30 minuten in de oven zitten.

Ondertussen kun je de saus alvast maken. Doe hiervoor het gehakt in een hogere hapjes- of koekenpan. Laat het even aanbakken, zodat het vet uit het gehakt vrij komt. Ondertussen pel je de teen knoflook en pers deze boven de pan met gehakt uit. Bak dit even 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de gezeefde tomaten, cherrytomaten, oregano en peper en zout toe. Roer goed door en laat op laag vuur pruttelen. Ondertussen halveer je de olijven en voeg toe.

Check na 25 minuten of je aubergines al zacht zijn. Dat wil zeggen: ze moeten goed zacht zijn dat je er heel makkelijk doorheen kunt snijden of prikken, en dus niet beetgaar dat je er nog eerst goed op moet kauwen. Als ze dat nog niet zijn, zet je ze nog even in de oven totdat ze goed zacht zijn. Daarna haal je de aubergines even uit de ovenschaal (maar laat de oven aan) en haal je een deel van het vruchtvlees uit de aubergine door ze uit te hollen. Laat wel een deel vanaf de rand zitten zodat je de aubergines straks nog goed kunt vullen. Het overgebleven vruchtvlees hoef je niet weg te gooien, maar kun je toevoegen aan de pan met het gehakt. Roer dit nog even door en zet het vuur uit.

Vul de aubergines met de gehaktsaus en top af met verkruimelde feta. Zet de aubergines in de ovenschaal nog even terug in de oven voor zo’n 5/10 minuten. Als de feta bruinig begint te kleuren is ie goed. Haal ze uit de oven, snijd de verse peterselie fijn en strooi over de aubergines. Klaar om te serveren!

Oh mjam! Dit was echt heel erg lekker 🙂 Veel lekkerder dan ik verwacht had. Waarschijnlijk omdat de saus zo lekker lang staat de pruttelen, zodat de kruiden lekker kunnen intrekken. Het frisse maar toch zoute van de feta smaakt er ook echt heerlijk bij. Aanrader!

Wij aten dit recept met een stokbroodje on the side omdat we bang waren dat het niet genoeg was, maar het was uiteindelijk vullender dan we dachten. Dus het broodje was uiteindelijk half nodig 😉 Want toch wel heel lekker om daarmee nog even de laatste restjes saus mee uit de ovenschaal te halen. Een salade kun je er ook altijd naast serveren voor wat extra frisheid.

aubergine_oven_2

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *