Hoi allemaal! Dit weekend hebben Jan en ik een brood gebakken in mijn creusetpan! Dat wilde ik al sinds ik de pan had heel graag een keer doen, maar nu was het uitgewezen moment. Stond jij deze week ook in een supermarkt met een leeg gehamsterd broodschap?Ik wel. Gelukkig was de meelafdeling nog niet geplunderd en wist ik zo de ingrediënten te bemachtigen om zelf een brood te bakken. En mannnn dat was tof om te doen! En het resultaat is super lekker.
Ook zin om een brood te bakken? Aan de slag!
Nodig voor één groot brood: 150gr meesterlijke desem basis – 625gr tarwebloem – 11 gr zout – 480 ml lauw warm water – een handje pompoenpitten
Ook nodig: een grote Le creuset-pan en een mixer met deeghaken
Doe het meel met de desem basis, het zout en het water in een grote kom. Mix het tot een soepel deeg met een mixer met deeghaken. Dit duurt zo’n 5-10 minuten en het deeg blijft een beetje nattig.
Bestuif een deel van je keukenblad met meel en leg het deeg daar vervolgens op. Je gaat het nu kneden tot een nog soepeler deeg. Duw het deeg uit tot een soort platte pizza en vouw ‘m dan weer in elkaar door 4 kanten op elkaar te vouwen: links, onder, rechts, boven, tot een soort vierkantje. Druk het in elkaar en duw het weer uit tot een platte pizza. Dit herhaal je 3 keer.
Daarna rol je het deeg uit met de deegroller en voeg je wat pompoenpitten toe. Kneed het vervolgens tot een bol en leg die in de creuset-pan met een natte theedoek er overheen. Laat dit 60 minuten rijzen. Hoe langer het brood rijst, hoe luchtiger het wordt.
Haal het brood uit de pan. Zet de pan (zonder brood) in de oven. Laat de oven en de pan voorverwarmen; zet de oven hiervoor op 225C en laat de pan er ongeveer 10 minuten in staan.
Snijd in de bovenkant van het deeg een paar snedes; zodat het brood hier mooi open kan gaan staan.
Vet de pan voorzichtig in met wat olie (pas op; de pan is heet nu). Leg het deeg terug in de pan en bak het brood 30 minuten op 225C met de deksel op de pan. Haal de deksel er vervolgens af en bak nog zo’n 15 minuten door.
Haal het brood dan uit de oven en uit de pan en laat het nog zo’n 15 minuten afkoelen. Klaar!
EET SMAKELIJK! Oh en smakelijk was het ZEKER. Dit is zooooo lekker. Met een laagje roomboter en wat honing… MJAM! Wij eten de komende week héérlijk rond lunchtijd en ontbijt. Ik hoop jij ook! 😀
Sponsor je girllll
Ja mensen, ik heb nog iets aan te smeren… Namelijk mijn boeken! Koop mijn tosti-boek of een van de twee kookboeken voor studenten. Als je dat hierrrr doet, verdien ik er ook nog wat gezelligs aan. Tja, het zijn gekke tijden dus het sponsoren van je favoriete zzp’er is helemaal niet zo’n vreemd idee :D.
Word jij nummer 40.000?
Ik heb netttt 35.000 volgers op Instagram! Volg je me daar ook? Dan laat ik wat meer zien van m’n persoonlijke leven :D. Op naar de 40K!
Meer recepten
Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook!
Marleen zegt:
Ooe ik heb wel een andere braadpan, hopen dat het daar ook in lukt!
leonie zegt:
Vast wel!
Sabine zegt:
GE-NI-AAL dit!!
leonie zegt:
Vettttt lekker toch 😀
daisy zegt:
Ik wil dit!!! Alleen geen creuset pan, kan het ook gewoon in de oven, op een bakplaat of bakvorm?
leonie zegt:
Ik denk het wel! Ik vermoed dat de creusetpan als een soort oven in een oven werkt en dat je dus wel een wat andere bereidingstijd hebt, maar dat weet ik niet zeker..
Overigens ook een mooi moment om een creusetpan aan te schaffen 😉