Shaksuka met aubergine, paprika en ei & flat bread

Door Elske – Hallo daar! Misschien ken je shaksuka wel. Als je het niet kent denk je nu: ‘shak-wattés?’ . Je spreekt het uit als sjaksjoeka en is een vegatarisch gerecht uit het Midden-Oosten. Daar is het geloof ik een ontbijt/lunch-gerecht, maar omdat wij Nederlands nogal verknocht zijn aan onze bammetjes met (pinda)kaas, worden de recepten hiervoor vaak als optie voor het avondeten gegeven. En dat is precies zoals ik het lekker vind!

Wat ik verder behoorlijk chill  vind aan shaksuka is dat het makkelijk om te maken is en de ingrediënten vrij goedkoop zijn. Deze versie met tomaten uit blik helemaal! Het enige ding: je moet het flink op smaak brengen met kruiden, anders smaak het alleen naar tomatensaus en dat is saai dus wil je niet. Goed, klaar voor het recept? Let’s shaksuka!

Voor 2 personen: 1 blik tomatenblokjes – 2 puntpaprika’s – halve aubergine – 3 eieren – ui – teen knoflook – verse peterselie –  2 flat breads* – kruiden: cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn, peper & zout
* Je kunt deze vaak gewoon in de supermarkt kopen (ligt bij de pita’s of wraps), maar heb je een Turkse supermarkt in de buurt? Koop ze dan daar! Kosten ze ongeveer 50 cent voor 5 stuks 🙂

Snijdt de paprika’s en aubergine in kleine blokjes. Snipper de ui en pel en hak de knoflook. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan (koekenpan of hapjespan werkt het best) en bak daarin de ui en de knoflook op middelhoog vuur. Voeg na 2 minuten de aubergine toe en daarna na 3 minuten de paprika. Laat dit samen voor 5 minuten bakken. Voeg wat extra olie toe als dat nodig is.

Vervolgens voeg je het blikje tomatenblokjes toe aan de pan. Roer het mengsel goed door en voeg de kruiden toe. Gebruik flink wat van het paprikapoeder en de komijn en voeg ook wat zout toe. Met de cayenne moet je wat voorzichtiger zijn, tenzij je van heel pittig houdt. Voeg dus eerst heel voorzichtig een aantal snufjes toe en proef: vind je dat het wel wat pittiger mag, voeg dan wat meer toe. Wanneer je mengsel goed op smaak is laat je dit even op laag vuur pruttelen.

Voeg na ongeveer 10 minuten de eieren toe. Dit doe je door 3 kuiltjes te maken in je tomaten/groentemengsel en hierboven de eieren te breken en te laten zakken in de kuiltjes. Doe een deksel op de pan en laat op zacht vuur staan totdat het ei volledig gestold is. Maak de shaksuka af met nog wat peper en zout en verscheur de peterselie erover. Serveer met het flatbread en eventueel wat hummus. Eet smakelijk!

Mjam! Dit was echt lekker. En nog fijner: simpel, goedkoop en snel te maken 🙂 Prima gerecht voor op de doordeweekse avond dus. Nu is deze variant lekker vegetarisch, maar wat dacht je van pittige merguez worstjes er doorheen? Of hou hem vega en top de shaksuka af met wat feta of serveer met falafel. Eindeloze mogelijkheden!

Hoe eet jij shaksuka het liefst?

HEY! De vierde druk van TOFFE TOSTI’S is net uit! Check het hier!

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

7 reacties op “Shaksuka met aubergine, paprika en ei & flat bread

  • Ik maak ‘m altijd met veel rode ui en een beetje chorizo, chorizo geeft heel veel smaak! De eieren bak ik er los naast omdat het anders mislukt haha

  • Karlijn zegt:

    Echt een van mijn lievelingsgerechten. Zo makkelijk te maken en ik heb het nu al zo vaak gedaan dat het bijna lukt met mijn ogen dicht 😉

    • Geitenkaas en bouillon klinken ook echt top Anne! Laatst deed ik het met feta en dat geeft ook al veel extra smaak, maar ben nu wel heel benieuwd naar een variant met geitenkaas. Ga ik onthouden!

  • Precies Daisy, het heeft inderdaad behoorlijk wat kruiden nodig, anders eet je smaakloze tomatensaus met ei en dat is minder smakelijk 😉

  • Oeh I love shaksuka!! Ik doe ras el hanout erin qua kruiden, lekker makkelijk! 😉 Wel altijd een flink dosis anders smaakt het naar niks idd:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *