Door Elske – Hallo allemaal! Vandaag neem ik je mee in de wondere wereld van Ajvar. Kende je dat al? Het is een soort saus die grotendeels bestaat uit gegrilde rode paprika, aubergine en wat knoflook. Het smaakt voornamelijk naar gegrilde rode paprika die dan gepureerd is. Ken je dat wanneer je en paprika op de barbecue gooit, je het zwarte velletje er dan af haalt en het fluweel zacht in je mond is en zoet qua smaak? Nou, bedenk je dat je dat pureert en er een soort saus van maakt samen met wat olie en kruiden. Ik ontdekte Ajvar in de tijd dat ik nog voor Dille&Kamille werkte en ben sindsdien verliefd op het spul. Ik smeer het op mijn brood (onder kaas) of in een pita met falafel, maar schijnt ook erg goed te smaken met gegrild vlees of door de bulgur of couscous. Genoeg mee te variëren dus!
Nu wil ik niet al te gierig doen, maar een klein potje was daar waar ik het kocht al vrij prijzig. Om die reden koop heb ik het niet vaak in huis. Tot ik afgelopen maandag bij de Lidl mijn boodschappen deed. Ik zocht pastasaus en toen viel mijn oog op een grote pot Ajvar, voor maar 99 cent! Mijn hart maakte een sprongetje, de pot belandde in mijn mandje en nouja.. de rest kan je wel invullen.
Eenmaal thuis bedacht ik me wat ik met Ajvar zou gaan maken. Ik had nog een aubergine en een halve bol burrata van een ander recept over en besloot dat dat heel goed met elkaar zou matchen. Ik haalde een vegetarische burger uit de vriezer, zodat ik uiteindelijk van dit alles een burger-unit kon bouwen. En, ik hou jullie niet in spanning tot het einde, dat was ge-wel-dig! Wil je het recept? Ja toch? Read on!
Nodig voor 1 persoon*: 1 afbakbroodje – 1 vega burger deluxe (AH) – 3 eetlepels ajvar – 3 dikke plakken aubergine – 1 kleine ui – 4 cherrytomaten – halve bol burrata – hand rucola
* Ik at dit voordat ik ging sporten en koos voor 1 broodje hamburger per persoon. Dat vult behoorlijk goed, maar is niet ik-kan-niet-meer-foodcoma vullend. Heb je écht grote honger? Dan kan je prima twee broodjes per persoon rekeken.
Bak het broodje volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg deze met flink wat olijfolie onder een grill-ijzer of in een grillpan. Het duurt even voordat ze klaar zijn. Als ze mooie grillstrepen hebben gekregen en verkleurd zijn (een beetje glazig gaan zien) dan zijn ze goed. Haal ze onder de grill weg en leg ze even aan de kant. Vervolgens kun je de burger onder de grill leggen. Deze burgers zijn al gaar, je hoeft ze alleen nog maar te verwarmen.
Snijd de ui in ringen. Pak een koekenpan en doe hier wat olijfolie in. Bak hierin de ui op laag vuur in ongeveer 5 minuten glazig en zacht. Draai daarna het vuur uit en dan kan je beginnen met het opbouwen van je burger-unit!
Snijd het broodje open, de cherrytomaten in dunne plakjes en begin met een goede laag ajvar op de onderste helft van je broodje, ongeveer een eetlepel. Top deze af met de helft van de gesneden tomaat. Leg daarop twee plakken gegrilde aubergine, de helft van de gebakken ui en wat verscheurde burrata. Leg daarop de burger, nog een eetlepel ajvar, een plak aubergine, de rest van de burrata, wat schijfjes tomaat en de rucola. Eventueel kan je hier nog wat verse basilicum op doen. Dat deed ik wel, maar is geen must. Smeer de bovenkant van het broodje lichtjes in met nog wat ajvar, leg hem op de rucola en steek een satéprikker in je broodje om alles bij elkaar te houden. Serveer met de rest van de gebakken ui en succes met opeten! 😀
MJAM. Dit broodje hamburger voldeed aan al mijn eisen. Deze vegaburger was erg smaakvol en paste perfect bij de gegrilde aubergine en het romige van de burrata. My god, nu ik erover schrijf wil ik het weer eten, dus.. 5 sterren! En het voldeed aan het ‘niet normaal met je handen te eten, zonder dat alles eruit valt of dat je gezicht onder zit’-criterium, dus dik vet geslaagd recept dit. Misschien niet iets om op je eerste date te serveren, maar verder TOP!
Ps. Ik koos voor een vega burger en die toevallig heel goed werkte in dit recept. Dat maakt het ideaal voor op vega maandag of iedere andere dag waarop je vegetarisch wilt eten. Wil je dat niet, dan denk ik dat een normale grill-, ham- of beefburger ook prima volstaat.
Wist je dat je Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet ook kunt volgen op andere kanalen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAM, YOUTUBE of FACEBOOK?