Doe de pompoen in een pannetje met water en kook in 12 minuten gaar.
Maak ondertussen de gekarameliseerde sjalotten. Snijd de sjalotten in de lengte door de helft en pel het schilletje eraf. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan (waar een deksel op past) en leg de sjalotten in de pan. Bak 5 minuten op middel tot hoog vuur. Voeg dan 50 ml balsamico azijn toe, samen met een scheutje water en de rietsuiker. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 20 minuten lekker pruttelen op middelmatig vuur.
Verwarm de oven voor tot 220C en bak ondertussen de spekjes in een koekenpan in 3 minuten even aan. Het is het belangrijkste dat er even wat vocht uit de spekjes gebakken wordt.
Maak een puree van de gekookte pompoen, samen met ee eetlepel haverfraîche, 1 tl chiliflakes en 10 blaadjes basilicum. Ik gebruik hiervoor een hakmolen of staafmixer, maar je kunt het ook fijnsnijden en stampen.
Leg het plaattaartdeeg mét bakpapier (dat wat er al bij zit) op de bakplaat. Smeer de bodem in met de pompoenpuree. Beleg dan met spekjes, geitenkaas en een deel van de gekarameliseerde uien, zoveel als je zelf lekker vindt.
Ik maak altijd wat extra gekarameliseerde uien en bewaar dat in de koelkast, omdat dit echt lekker is bij/op van alles. Van tosti's tot toast met avocado, gekarameliseerde uien zijn heer-lijk.
Zet de plaattaart in de oven voor 15 minuten op 220C.
Top 'm als laatste af met wat rucola en eventueel een beetje balsamico siroop. Eet smakelijk!