Alles over koken op inductie

Hoi! Ongeveer een jaar geleden ben ik overgestapt van koken op gas naar inductie. Al die tijd had ik het plan om een blog te schrijven over mijn ervaringen en nu is het eindelijk zo ver. Ik ben overgestapt van een 4 pits gasfornuis naar een 4 pits inductieplaat van Whirlpool en wil niet meer terug. Het bevalt me namelijk uitstekend! Er zitten voordelen en nadelen aan koken op inductie en daar ga ik je vandaag van alles over vertellen.

Verder zijn er via Instagram een HELEBOEL vragen binnengekomen, dus die probeer ik ook zoveel mogelijk te beantwoorden. Staat je antwoord toch nog niet in deze blog? Reageer dan hieronder, dan zal ik m’n best doen om de kwestie alsnog te beantwoorden!

Disclaimer: ik heb mijn kookplaat een jaar geleden gekregen van Whirlpool en deze blogpost met mijn ervaringen is NIET onderdeel van die (onbetaalde) samenwerking.

De voornaamste reden (voor mij) om over te stappen
Noem mij een idioot, maar het aller grootste voordeel van overstappen van een gasstel naar een inductie kookplaat, is dat je inductie echt VEEL MAKKELIJKER schoon kan houden. I know, klinkt knullig, maar dit is gewoon écht heel erg chill. Geen stomme gaspitjes waar vet en goorheid tussen gaat zitten, maar gewoon één plaat die je met een beetje Glassex zó schoon hebt. I lóve it.

Mijn beste schoonmaak tip voor inductie
Mijn beste schoonmaak tip is trouwens: eerst even insprayen met Glassex, dan met een vochtig doekje schoonpoetsen en dan met een handdoekje boenen totdat de plaat droog is. Dan glanst ‘ie als nieuw en heb je geen strepen. En dit is daadwerkelijk iedere avond een GENOT.

Niet meer koken op gas – hoe is dat?
Het koken op inductie vs. gas bevalt mij uitstekend. M’n pannen zijn veel sneller warm (water kookt 2x zo snel in m’n inductie pan dan in de waterkoker) en ik vind de warmte ook goed te reguleren. Staat de warmte te hoog, dan gooi je ‘m zo naar beneden en koelt hij ook snel weer af. Ik vind dat ik dus nog steeds dezelfde kookervaring heb als toen ik een gasfornuis had.

Mijn kookplaat heeft standen van 1-18 en een power-functie. Die power-functie gebruik ik om dingen snel aan de kook te brengen of echt ff snel vet heet te krijgen of dicht te schroeien. Verder kook ik vooral rond standje 8-14. En het werkt eigenlijk net zo als bij gas; waar je bij gas kijkt naar hoe hard of zacht de vlam is, kijk ik hier gewoon naar het nummertje dat ik aan heb staan en als het te heet of te koud is, heb ik het zó aangepast. Hier wen je gauw genoeg aan.

Het enige wat je nu natuurlijk niet kan doen, is bijvoorbeeld paprika’s of aubergines branden boven je gaspitje. Maar dat deed ik sowieso al nooit. Mocht je dit wel heel graag willen doen; volgens mij kan het ook gewoon in de oven. Of op de barbecue natuurlijk <3.

Het grootste nadeel
Wat ik tot nu toe het grootste nadeel vind, is dat ik niet zo lekker met 4 pitten tegelijkertijd kan koken. Tenminste; ik kook heel veel op de power modus; wat de pan SUPERSNEL echt SUPERHEET maakt. Maar dat kan maar bij 1 van de 4 pannen tegelijkertijd. De rest moet dan op een lage stand en dat kan bijvoorbeeld lastig zijn als je AGV maakt: aardappels die moeten koken, groentes in een pan én een stukje vlees dat je lekker snel gaar wil krijgen. Mocht je genoeg geduld hebben, dan is dit prima, maar ik wil alles snel snel, en dan is het niet ideaal dat ik niet alle 4 tegelijkertijd heet kan gebruiken.

Overigens schijnt dit nadeel heel snel verholpen te kunnen worden door een elektriciën (?) die je powerstroom (??) geeft in de meterkast en dan kan je dus wel veel krachtiger koken. Maar ik woon in een super oud huis en vond dit te ingewikkeld klinken om actie op te ondernemen. Ook al schijnt het heel snel en simpel gedaan te zijn. Maar goed; deze meid kookt nooit met 4 pannen tegelijk, dus voor mij is het nu niet nodig.

Heb je nieuwe pannen nodig?
Niet per se, maar ik ben er wel voor gegaan. Buiten dat ik het een uitstekend excuus vond om allemaal nieuwe pannen te kopen, is het ook wel gewoon fijn om specifiek inductie pannen te gebruiken. Die hebben een onderkant die de warmte van de inductie beter geleidt; de onderkant is helemaal mooi vlak en glad, zodat de verbinding tussen de pan en de plaat optimaal is.

Wel heb ik – voordat ik nieuwe pannen kocht – natuurlijk wel even al mijn oude pannen getest (gewoon op de kookplaat zetten en kijken wat er gebeurt) en die konden allemaal op inductie, op één koperen pannetje na. De kookplaat van Whirlpool die ik heb herkent of een pan geschikt is; als er een pan op staat waarin je kan koken, zal de warmte gewoon aan gaan. Zet je een pan op de plaat die niet werkt, dan geeft de kookplaat geen hitte af (en toont hij een knipperend symbooltje).

Overigens heb ik wel het idee dat mijn inductie kookplaat meteen al beschadigd is van die oude pannen die ik de eerste paar weken op heb gebruikt, omdat de onderkant van pannen die op gas hebben gestaan iets meer onregelmatigheden kunnen hebben en iets krom trekken door het koken op gas. Maar sinds ik echt inductiepannen gebruik, heb ik geen nieuwe beschadigingen meer gehad.

Ik heb trouwens allemaal pannen van Rösle en die bevallen met HEEL goed.

Oh en m’n prachtige Creuset-pan kan gewoon op inductie gebruikt worden, dus die hoefde gelukkig niet vervangen te worden :D.

Wat kost het?
Mijn inductieplaat kostte ongeveer €600. Hij werd geplaatst bij levering en past gewoon in het gat dat al in mijn keukenblad zat vanwege het gasfornuis. Verder hoefde er in huis niets aangepast te worden. Ja, die powerstroom dus, maar dat wist ik toen nog niet. Maar het plaatsen is dus echt een piece of cake! Volgens mij kan je dat ook prima zelf. Maar ik ben natuurlijk geen expert, dus misschien zeg ik nu wel iets raars :P. Maar het zag er iig uit alsof het letterlijk een kwestie was van: gaskraantje loskoppelen, gasfornuis eruit tillen, inductie er in, stekker in het stopcontact en klaar.

Qua maandelijkse kosten kan ik weinig zinnigs zeggen. Ik zal iets meer elektra zijn gaan gebruiken en een stuk minder gas, maar heb wel gewoon nog een verwarming op gas thuis, dus ik denk dat je daar niet veel aan merk (oké en eerlijk gezegd heeft Jan al deze inloggegevens van systemen en heb ik werkelijk GEEN IDEE bij welke maatschappij we dit allemaal regelen en wil ik me er graag buiten houden #ikhebalgenoegtedoenenregelenindithuishouden).

Overigens heb je inductie platen ook al voor minder geld en natuurlijk zijn er ook merken die veel duurder zijn, maar ik vind die ik heb echt fantastisch werken en vond zelf die zeshonderd euro goedkoper dan verwacht.

Lekker voordeel: koken in verschillende zones
Ik heb nu dus een plaat met 4 vaste plekken om te koken, maar ik kan bijvoorbeeld ook de hele linker- of hele rechterkant als één zone gebruiken. Bijvoorbeeld als ik met m’n huge ass creuset pan aan het koken ben, of een grillplaat op de plaat zet die niet op één van de vaste plekken past. Handig!

Veiligheid
Ook handig: er zit een knop op om de hele plaat te vergrendelen; dan krijg je hem alleen aan als je het slotje een paar seconden ingedrukt krijgt. Dit vind ik handig met poes Teddy die nog wel eens over het aanrecht loopt.

Verder vind ik het chill dat zodra m’n pan met water overkookt (hallo power functie, haha), de plaat zichzelf uitschakelt. Dus alles gaat uit en hij begint te piepen, zodat je even naar de plaat toe gaat om de situatie te fixen.

Iets minder handig vind ik dat de plaat nog best warm is na het koken. Het is niet zo dat je meteen een hand op de plek kan leggen waar je net gekookt hebt.

SUPER HANDIG: ingebouwde kookwekker
Nog meer knullige fantastischheid, maar deze kookplaat heeft een ingebouwde kookwekker en het is handiger dan je denkt. Zo zet ik een pan met pasta (of boontjes voor Teddy) op het vuur en stel ik de eindtijd in (8 minuten voor pasta of 12 minuten voor boontjes voor Teddy) en daarna schakelt de kookzone zichzelf uit. Zo relaxt. Hierdoor kun je dus ook makkelijk even bij het koken weglopen. Of in het geval van Jan en mij; op de bank blijven zitten als de boontjes voor Teddy aan het koken zijn en klaar zijn.

Ook handig: extra ruimte in je keuken
Ik heb niet zo’n grote keuken en een chronisch tekort aan ruimte om dingen neer te leggen/ plekken om te snijden. Het voordeel van mijn kookplaat vs. een gaspit is dat deze plaat gewoon vlak is en ik er dus prima tijdens het koken ff een snijplank of een bord op kan zetten. Handig!

Bonuspunten: de greepjes zijn niet heet
Wanneer ik op gas kookte had ik vaak dat de handgrepen van de pan heet worden, door het vuur dat er langs gaat. Sinds ik op inductie kook heb ik hier geen last meer van en kan ik de pan gewoon met blote handen van het vuur pakken. Let op: kook je met meer pannen tegelijk en zit de hitte van de ene pan onder de handvatten van de andere pan, dan gaat dit natuurlijk niet op.

Mooier dan gas
Nóg een lekker voordeeltje: ik vond dat mijn keuken meteen een luxere uitstraling kreeg toen ik overstapte van een gasfornuis naar een inductie kookplaat. Oordeel zelf:

Kan ik nog wel wokken op inductie?
Ik wel. Ik krijg m’n pannen heter dan ooit, vet heerlijk. En ik heb gewoon een wokpan voor inductie, haha. Nou ben ik natuurlijk wel echt een simpele kok, dus misschien als je iedere avond Aziatische wokgerechten klaarmaakt in zo’n gietijzeren wok met heel veel vuur, dat dit niet ideaal is. Maar ik kan nog steeds perfect m’n Pad thai, bami en nasi klaarmaken.

Kan je nog grillen?
Zekers! Mijn creuset grillpan kan net als op het gasfornuis, ook gewoon op m’n inductie plaat!

En pannenkoeken bakken?
Ook geen probleem! Wel is het (sowieso) een levenstip om een pannenkoekenpan aan te schaffen als je vaak pannenkoeken maakt. Die zijn echt perfect voor het bakken van pannenkoeken. En verder merk ik eerlijk gezegd weinig verschil tussen pannenkoeken bakken op vuur of inductie. Ik weet dat het andere mensen niet altijd lukt, maar geen idee waar dat aan ligt. Volgens mij moet het echt goed komen met een pannenkoekenpan…

Ook in het volgende huis kook ik op inductie
Misschien heb je het al gelezen, maar mijn vriend en ik hebben een nieuw huis gekocht. We mogen nu from scratch een keuken ontwerpen en ik weet nu al zeker dat we daarin ook gebruik gaan maken van een inductieplaat. En dat ik powerstroom (of hoe het ook heet) laat aanleggen, zodat ik wel alle pitjes keihard kan gebruiken. Daarnaast wil ik graag een afzuigsysteem verwerkt hebben ín de kookplaat, dus ik weet niet of ik weer voor Whirlpool kan gaan. Hopelijk ontwikkelen ze in de komende maanden een inductie kookplaat mét afzuiging. En anders zal ik toch naar een ander merk moeten overstappen *sad face*.

Tot zo ver mijn blog over mijn overstap van gas naar inductie. Ik ben benieuwd of je er iets aan hebt en mocht je nog vragen hebben, stel ze vooral hieronder. Ik zal het in de gaten houden en je zo goed mogelijk antwoord geven!

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik dagelijks alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken, knuffelen met poes Teddy tot verbouwstories, m’n outfit of today en heel veel tips om het leven zelf leuk te maken #zelfdeslingersophangen. Je vindt me als @Lterveld op Insta!

Volg mijn recepten via Facebook
Op Facebook deel ik iedere dag 2 recepten. Zit je zonder inspiratie? I’m your girl! Volg Gewoon wat een studentje’ s avonds eet op Facebook en je zal nooit meer zonder inspiratie zitten!

16 reacties op “Alles over koken op inductie

  • Ik heb net zo’n plaat als jij. Ik krijg het maar niet voor elkaar om zonder aanbranden een ei, of een pannenkoek te bakken. Ook mijn wok brand steeds aan. Heb de plaat nu een jaar maar ben er nog steeds niet blij mee. Geef mij maar gas. Veel meer controle over mijn pannen.

  • Suzanne zegt:

    Inductie rules! Ik vond het schoonmaken van een gasstel ook zo ongelooflijk ruk dat ik alleen al daarom naar inductie over wilde. En ik vind het superfijn koken. Wij hebben de meterkast idd met een extra groep laten aanpassen zodat alle pannen op de hoogste stand aan kunnen. Niet dat ik het vaak gebruik, maar ik wilde er ook niet om hoeven denken.
    En! Dé tip om je pannen te checken of die ook voor inductie geschikt zijn: een magneetje aan de onderkant houden. Plakt ie, dan kan ie op inductie (dat werkt immers op magnetisme 😀 ).

  • Marianne zegt:

    Hoi Leonie! Ik heb een gietijzeren poffertjespan en zou het zonde vinden als ik die niet meer kan gebruiken op inductie, want die poffertjes zijn toch het lekkerste. Kan zo’n pan op inductie?

    • Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik vermoed dat het wel kan, áls de onderkant maar plat is. Mijn gietijzeren grillpan kan er namelijk wel gewoon op en de gietijzeren Creuset ook. Maar het is wel belangrijk dat je een vlakke onderkant hebt en weet niet of dat bij je poffertjespan zo is?

  • Whirlpool heeft al een kookplaat met geïntegreerde afzuiging! Wij zijn uiteindelijk voor Bora gegaan, maar whirlpool was oorspronkelijk ingetekend bij onze keuken

  • Hi Leonie, voor het ontwerp in je nieuwe keuken, kies voor de grotere inductieplaat! Wij hebben vorig jaar ons droomhuis mogen bouwen en hebben in ons kookeiland een inductiekookplaat met afzuiging van in totaal 70cm breed (van Siemens). Achteraf had ik liever de 90 cm gehad, want nu is het altijd stoeien met de hoeveelheid pannen ivm ruimte door die afzuiging. Ook ga je waarschijnlijk voor de keuze komen te staan of je de afzuiging naar buiten wil laten gaan of dat je recirculatie wil. Wij hebben recirculatie en dat werkt echt tóp!

    En tegen krassen/beschadigingen hebben ze bij de Blokker (vast ook nog ergens anders) siliconen matjes in verschillende maten die je onder je pannen kan doen. Ik doe dit braaf bij iedere pan en onze inductieplaat is nog als nieuw!

  • Fijn om te lezen, wij krijgen binnenkort inductie! Toch maar nieuwe pannen om beschadigingen te voorkomen *Kijktstiekemblij*.
    Wij gaan voor het merk NEFF, heel de uitstraling (marketing) er omheen is gericht op de thuiskok dus past goed bij jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *