Maaltijdsalade van zoete aardappel, gerookte makreel, avocado en ei

Door Elske – Hallo daar! Laatst las ik een interessant artikel over de voordelen van het eten van vette vis. Eigenlijk eet ik het te weinig, terwijl ik het wel heel lekker vind. Waarom dan? In verreweg de meeste gevallen omdat ik verse zalm, gerookte makreel e.d. toch vaak een prijzig product vind en kies dan voor een goedkoper alternatief. Maar dit keer was ik gemotiveerd (alles voor je gezondheid ;)) en bedacht er een recept mee. Ik had nog wat zoete aardappel liggen en verzamelde daarmee de basisingrediënten voor deze salade. Benieuwd naar het recept? Lees dan mee!

Nodig voor 2 personen: 3 kleine zoete aardappelen – 2 eieren – halve avocado – 175 gram gerookte makreel* – rode paprika – 100 gram botersla – 2 eetlepels mayonaise – halve theelepel gedroogde dille – halve theelepel citroensap

* Je kunt zo’n hele vis kopen. Dat is goedkoper dus chill, maar dan moet je wel de hele vis ontdoen van z’n graat en dat is kut, geloof me. Wil je het jezelf makkelijker maken, investeer dan in je eigen gemoedstoestand en koop gerookte makreel ‘flakes’

Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Pak een ovenschaal, doe de aardappelblokjes hierin en giet er wat olijfolie overheen. Maak het af met wat peper en zout en zet voor 30 à 35 minuten in de oven.

Ondertussen heb je voldoende tijd om de rest van de salade te maken. Zet een pannetje met water op het vuur en breng het aan de kook. Zodra het water kookt voeg je de eieren toe en laat je deze voor zo’n 7 minuten koken. Natuurlijk kun je ze langer of korter koken afhankelijk van hoe jij je ei lekker vindt. Laat de eieren daarna onder koud water schrikken.

Doe de botersla in een grote kom of schaal. Verwijder de zaadjes uit de paprika, schil je avocado en pel de eieren. Snijd de avocado en paprika in blokjes en de eieren in kwarten. Voeg dit allemaal toe aan  de salade. Pak je makreel flakes (of je makreel filets in stukken of erger: je hele gerookte makreel die je eerst nog moet ontdoen van vel en graat) en verdeel deze in gelijkmatige kleine stukken over de salade.

Maak de dressing door de mayonaise, samen met de dille en het citroensap te mengen. Is de dressing nog te dik? Voeg dan een klein beetje water toe en roer het goed door.

Het wachten is nu op de zoete aardappelblokjes. Zijn ze gaar? Top! Voeg deze samen met de dressing als laatste toe aan je salade en hussel het door elkaar. Eet smakelijk!

zoeteaardappel_salade_2

Vond ik dit experiment met vette vis geslaagd? Ja! Ik vond het superrrr lekker. Zo lekker dat ik hoopte dat ik een restje over zou houden om mee te nemen naar mijn werk. Maar ha-ha, dat restjes overhouden gebeurt hier amper als een gerecht lekker is, zo ook met deze maaltijdsalade. Die komt zeker vaker op tafel!

Volg Leo’s leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat Leonie drie boeken schreef?

5 reacties op “Maaltijdsalade van zoete aardappel, gerookte makreel, avocado en ei

  • Damn, dit was verrassend lekker! We hadden vers uitelkaar getrokken, warmgerookte makreel van de Dirk, yoghurtmayonaise en een halve paprika ipv een hele. Behoort nu al tot onze top 10 gerechten!

    • Hoi Lisanne, dit recept was gewoon een probeersel van mij, gezien ik de paprika, zoete aardappel en sla nog had liggen. Er bestaan natuurlijk vrij veel recepten met zoete aardappel; het zou zomaar kunnen dat er nog een recept online overeenkomt met dit recept. Ik heb het even met OhMyFoodness gecheckt en daar staat inderdaad meerdere salades met zoete aardappel als basis op. Het bevat wel weer andere ingrediënten (forel, spekjes.. anders salade, etc.). Blijkbaar vinden meer mensen zoete aardappel en salade een goede combi, wat logisch is nu ik het eenmaal geprobeerd en geproefd heb 🙂

    • Oeh, goeie vraag Annemari! Dat vind ik een lastige.. Het moet namelijk wel een beetje het romige, zachte effect kunnen vervangen als je begrijpt wat ik bedoel. Je zou de eieren wat zachter kunnen koken, maar dat is niet echt een toevoeging áán de salade.. Ga nog even nadenken over een goed alternatief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *