Sri Lankaanse aubergine curry en pompoen curry naar recept van Matey Hut

Hey! Een paar maanden geleden was ik in Sri Lanka en at ik de lekkerste curry OOIT bij Matey Hut in Ella, op aanraden van veel blog-lezers. Nu kun je bij Matey Hut ook een kookcursus volgen, die volgens vele van jullie een enorme aanrader is, maar dat heb ik tot mijn spijt niet gedaan. Althans; ik hou gewoon niet zo van kookles op vakantie. Maar! Ik wilde wel heel graag de recepten van Matey hebben, om te kijken of ik thuis net zo’n lekkere curry kan maken. En… dat kan!

Ik heb via een lezer van mijn blog (Shoutout naar Nele en Suzanne) het recept gekregen van o.a. de aubergine-curry en de pompoen-curry en met een beetje fantasie, heb ik daar gisteravond een heerlijk maaltje van gemaakt.

Je hebt een miljard ingrediënten nodig, maar op zich geen hele vreemde dingen; het meeste is te koop in de supermarkt (ik ging naar AH) en slechts voor een paar ingrediënten maakte ik een uitstapje naar een Aziatische toko.

Wordt het net zo lekker als bij Matey hut? Nou; de eerste keer waarschijnlijk niet. MAAR! Ik vond het wel echt HEEL erg lekker én echt smaken (en ruiken!) naar Sri Lankaanse curry, dus wat mij betreft is het goed genoeg.

Zin om aan de slag te gaan? Let’s do this!

RECEPT POMPOEN-CURRY
Ik maak het recept op basis van een geschreven a4tje en het is niet mega duidelijk. Dit is wel hét recept van Matey, dus doe er je voordeel mee. Ik maakte er een eigen variant op op basis van deze ingrediënten.

966cc4d6-2cf1-4a94-95bf-24145af58c0a

Nodig voor de pompoencurry (4 personen): 800gr Biologische pompoenstukjes – 1 ui – 2 tenen knoflook – gedroogde curry bladeren (toko)* – 1 eetlepel gemalen mosterdzaad – 1/2 eetlepel chilipoeder – 1 eetlepel curry poeder masala (toko) – 1/2 eetlepel kurkuma – 1 theelepel kaneel – zonnebloemolie – 1,5 blik Fairtrade kokosmelk 

Lekker voor erbij: rijst, mango chutney en paratha (allemaal te koop in de supermarkt)

*deze gedroogde curry bladeren zijn het belangrijkst in het recept en geven die typische Sri Lankaanse smaak eraan. In het originele recept gebruiken ze verse curry bladeren, maar die zijn in Nederland niet verkrijgbaar (naar het schijnt). Van de gedroogde curry bladeren moet je meer gebruiken dan wanneer ze vers zijn, dus uiteindelijk heb ik er ongeveer een handje van gebruikt.

Bereidingswijze:
Eerst sneed ik de ui en knoflook in stukjes en mengde alle kruiden met elkaar. Verhit vervolgens een flinke scheut zonnebloemolie in een pan en laat warm worden. Voeg de droge kruiden toe aan de olie en bak dit heel eventjes. Echt maar een minuut ofzo. Het mag absoluut niet verbranden.

Doe dan de pompoen samen met ui en knoflook erbij en roer door elkaar. Bak het 2 minuutjes. Roer dan wat curry bladeren erdoor en voeg 1 blik kokosmelk er aan toe en laag het lekker pruttelen op middelmatig vuur met een deksel op de pan. Laat het zo lang pruttelen als je lekker vindt; je hebt zeker 20 minuten nodig om de pompoen gaar te krijgen en daarna kun je gewoon kijken hoe lang je het nog doet of dat je het meteen al eet. Hoe langer, hoe meer de smaken mengen, maar ook hoe zachter de pompoen wordt en dat wil je misschien niet. Verder kun je het geheel nog op smaak brengen met meer curry bladeren, wat extra kokosmelk, of een ander ingrediënt dat je al gebruikt hebt.

Ik serveerde de curry met rijst, mango chutney (gewoon uit een potje van Patak’s) en paratha. Paratha kun je in de supermarkt in de diepvries kopen en hoef je alleen nog maar heel even te bakken in een koekenpan met olie. Je hoeft ’t zelfs niet van te voren te ontdooien. Gewoon hopsa in de pan en bakken aan beide kanten. Mjam!

Ennnn ik maakte er ook nog een aubergine-curry bij, wederom op basis van een geschreven a4tje. Als volgt:

RECEPT AUBERGINE-CURRY

22e73622-85e3-4c10-9045-5b5040de85be

Nodig voor 4 personen: 2 grote aubergines – 1 ui – 2 tenen knoflook – een handje gedroogde currybladeren (toko)* – 1 tomaat – 1 theelepel chilipoeder – 1/2 eetlepel kurkuma – 1 eetlepel currypoeder masala (toko)* – 1 theelepel bruine basterdsuiker – 1 eetlepel witte wijnazijn – 1 blik kokosmelk – handje cashewnoten – veel zonnebloemolie

*hiervoor geldt hetzelfde als in bovenstaand recept

Bereidingswijze:
Snijd de aubergine in blokjes. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pan en bak een deel van de aubergines hierin. Deel voor deel gaan we alle aubergine-blokjes bakken totdat ze goudbruin zijn. En dan pas kan je door met de rest van het recept.

In de tussentijd kun je al wel alle droge kruiden met elkaar mengen, de tomaat ui en knoflook snijden en de cashewnoten weken in een beetje water.

Zodra de aubergines goudbruin zijn voeg je aan die pan ook de tomaat, ui en knoflook toe en roer je de kruiden er doorheen. Bak dit heel eventjes; het is belangrijk om de kruiden even te bakken in de olie en niet meteen al de kokosmelk eraan toe te voegen. Na 2 minuutjes bakken voeg je de curry bladeren en kokosmelk toe en laat je de aubergine-curry lekker even pruttelen. Een minuut of 10 is voldoende. Daarna is ‘ie klaar en serveer je hem met rijst, mango chutney en paratha, net zoals hierboven.

En dan is dit het eindresultaat:

IMG_8321

Was het lekker? YES! Vooral die curry bladeren zorgen voor die Sri Lankaanse smaak. Ik vond het echt gruwelijk lekker, maar ook wel vrij veel werk en m’n keuken was echt ontploft. Het smaakt wel écht anders dan uit een pakje, maar soms ik dat ook wel gewoon makkelijker. Misschien dat ik de volgende keer wel een curry uit een pakje maak, maar dan die gedroogde curry bladeren eraan toevoeg. Eens kijken wat er dan gebeurt… 😀

Jij in ieder geval veel succes en laat me vooral even weten of het gelukt is en hoe je het vond smaken!!

Word jij nummer 40.000?
Ik heb netttt 35.000 volgers op Instagram! Volg je me daar ook? Dan laat ik wat meer zien van m’n persoonlijke leven :D. Op naar de 40K!

Meer recepten
Iedere dag inspiratie voor recepten ontvangen? Volg mijn blog op Facebook!

Sponsor je girllll
En ja mensen, ik heb nóg iets aan te smeren… Namelijk mijn boeken! Koop mijn tosti-boek of een van de twee kookboeken voor studenten. Als je dat hierrrr doet, verdien ik er ook nog wat gezelligs aan. Thanks!

8 reacties op “Sri Lankaanse aubergine curry en pompoen curry naar recept van Matey Hut

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *