Bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen, pastinaak en amandelen

Hoi hoi! Vorige week vrijdag kwamen de ouders van Jan eten en zijn vader eet vegetarisch, dus dat werd een kleine uitdaging. Ik had zelf echt bijster weinig inspiratie voor een avondmaaltje en dook dus weer eens in m’n kast met kookboeken. Ook daar vond ik helaas niet het maaltje waar ik zin in had en dus begon mijn online zoektocht naar een lekker recept.

Recentelijk had ik de pastinaak helemaal herontdekt, dus dat werd m’n zoekrichting.. ‘Iets met pastinaak’.

Na een tijdje stuitte ik op dit recept van Culy.nl, voor bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen, pastinaak en amandelen. Klinkt goed! Let’s do it!

Maar ho. Dit recept is echt fucking veel werk man; ik stond in de keuken allemaal ingewikkelde dingen te doen die echt véél makkelijker kunnen. En dus deel ik vandaag het aangepaste recept met je ;-). Evengoed veel werk, maar wel zo makkelijk mogelijk gemaakt. Let’s do it!

Nodig voor 4-6 personen: 2 bloemkolen* – 1 teen knoflook – 50ml slagroom – 1 blaadje laurier – 1 theelepel komijn – een snufje kaneel – 3 grote pastinaken – 2 portobello’s 150gr kastanjechampignons – 150gr oesterzwammen – handje amandelen – handje amandelschaafsel – 1 zakje aardappelpuree uit een zakje

*je hebt bloemkool nodig voor de puree en al gebakken groente erbij, dus het is slim om bijvoorbeeld 1 grote bloemkool voor de puree te gebruiken en 1 kleintje voor erbij.

Snijd roosjes van de bloemkolen en neem ongeveer de helft (of net iets meer) en die kook je gaar in een pan met een blaadje laurier. Zodra dit gaar is giet je het af en maak je er puree van met een staafmixer. Meng ook de slagroom en knoflook hier doorheen.

Meng aardappelpuree uit een zakje met wat kokend water en roer ook deze puree door de bloemkoolpuree. Zo krijgt die net wat meer body.

Zet de puree even apart en hou ‘m op de een of andere manier warm; bijvoorbeeld door ‘m boven een pan met kokend water te zetten (soort van au bain marie).

Snijd de pastinaken in kleine blokjes en bak in boter. Dit duurt best lang; je wil dat ze lekker gaar zijn van binnen en mooi goudbruin van buiten. Ik denk dat dit wel ongeveer een kwartiertje duurt.

Bak in een andere pan de bloemkoolroosjes die je apart had gehouden (en dus nog rauw zijn), met een beetje kaneel en komijn in een scheut olie. Bak totdat ze beetgaar zijn.

In de tussentijd snijd je de portobello’s en oesterzwammen in reepjes en halveer je de kastanjechampignons. Bak de paddenstoelen in één pan en zodra ze gaar smaken voeg je de gebakken bloemkool hier aan toe.

Hak de amandelen grof. Bak dan ook nog in een ander pannetje de amandelen en het amandelschaafsel in een beetje olijfolie.

Doe de bloemkoolpuree op je bord, drapeer er de gebakken paddenstoelen (en bloemkool) overheen, top af met gebakken pastinaak en daarna de gebakken amandelen en amandelschaafsel. KLAAR! Eindelijk.

Zo, ik vond het echt bijzonder veel werk, maar wel echt een HELE lekkere maaltijd. Dit wil je ook best een keer eten gok ik. Maar je bent dus wel met vrij veel handelingen bezig in de keuken. En ik vertel uit eigen ervaring dat dat niet handig is tijdens een etentje ;-).

PS: Je kunt deze maaltijd heel makkelijk vegan maken door de slagroom te vervangen door een plantaardige kookroom!

PPS: de foto is echt mega lelijk, I’m sorry maar ik moest ff snel een fotootje maken terwijl m’n schoonouders aan tafel zaten ;-).

Volg mijn leven via INSTAGRAM en blijf op de hoogte van nieuwe recepten via FACEBOOK.

Trouwens… Wist je dat ik drie boeken schreef?

2 reacties op “Bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen, pastinaak en amandelen

  • Hahaha oh damn ik had me zo vergist in de hoeveelheid werk van dit gerecht… had gewoon kerstdinerstress op maandagavond. Jouw versie is al veel simpeler; zat zelf nog te denken de bloemkool en pastinaak gewoon in de oven te roosteren. Aardappel door de bloemkoolpuree is echt ook veel beter dan zonder; leek net babyvoer toen ik het met alleen bloemkool maakte en als je hem echt glad wil krijgen moet ie 2x door een zeef… ik ga jouw versie snel proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *