Een toegankelijk stukje over duurzaamheid

Gesponsord – Hey you! Vorige week donderdag was ik op een evenement dat georganiseerd werd door Coca-Cola: OPEN, dit jaar in Rotterdam. Dit is een jaarlijkse eventreeks waarbij Coca-Cola zijn (of haar?!) deuren een aantal weken opent voor journalisten, bedrijven, politici en andere vakmensen om het gesprek aan te gaan over duurzaamheid. De focus van de sessie die ik bijwoonde lag op verpakkingen, zwerfafval & circulariteit (het hergebruiken van producten).

Jij denkt waarschijnlijk: ‘Leo, wat moet jij daar nou?’ En dat is inderdaad precies hoe ik me de eerste tien minuten van dit event voelde. Maar naarmate de tijd verstreek, boeide het onderwerp me steeds meer en ik wil dan ook graag in deze blogpost met je delen wat ik geleerd heb; over mezelf, Coca-Cola, onze samenleving en het milieu.

Ik wil deze blog in vier stukken opdelen, op basis van jullie wensen ;-). Ik begin met een kort verslag van het event waar ik ben geweest. Dan vind je 5 tips om je dagelijks leven duurzamer te maken én beantwoord ik 5 vragen die volgers via Instagram hebben gesteld en als laatste deel ik nog een recept met Coca-Cola. Gewoon, omdat jullie daar via Instagram om vroegen ;-). Dit allemaal in samenwerking met Coca-Cola. Wat heel chill is, want hierdoor heb ik ze gewoon alle vragen die ik heb én die jullie hadden voor kunnen leggen. En ze willen echt een eerlijke kijk in hun bedrijf geven en dus eerlijk antwoorden op de vragen.

Verslag van Coca-Cola OPEN
Op dinsdagmiddag reisde ik af naar Rotterdam voor OPEN. Het event vond plaats in het Nhow hotel in 010 en dat blijkt echt een super toffe locatie te zijn.

leo

open

Het event is niet zonder uitnodiging toegankelijk, maar wel voor allemaal mensen die een bepaald publiek vertegenwoordigen en zich van te voren hadden aangemeld. Zo was ik uitgenodigd, omdat ik in de doelgroep zit ‘niet extreem veel met duurzaamheid bezig’, maar het tóch relevant is om mij (en daardoor jullie) te inspireren hier eens beter naar te kijken.

coca

Het event begon met drie presentaties over verschillende thema’s binnen duurzaamheid en dit eindigde met een tafelgesprek. Aan tafel zat o.a. Mats Postema, die ik nog ken van de middelbare school en die een heel interessant verhaal hield over hóe je gedrag van consumenten kunt aanpassen (hij is gedragswetenschapper). Interessant!

Verder mochten we vanuit het publiek vragen stellen en konden we dus echt het gesprek met elkaar aan gaan; met professionals aan tafel, met de mensen van Coca-Cola, mensen uit het bedrijfsleven, andere pers, etc..

cakejes

Ook gezegd aan tafel: “1/3 van het eten dat we produceren, wordt weggegooid”. Ik verzeker je: deze cakejes niet. LEKKER!

Tijdens een interessante sessie van 2 uur leerde ik o.a. dat:
– het maken van een blikje minder duurzaam is dan het maken van een PET-flesje en dat het recyclen van een blikje sneller en makkelijker kan, maar door het maakproces van blik, ze eigenlijk ongeveer gelijk scoren op de duurzaamheidslat
– er nog geen goed alternatief is waardoor al het plastic vervangen kan worden en dat bio afbreekbaar plastic ook nog niet echt de bom is (lees hier waarom wel of niet) en dat als dat goede alternatief voor plastic er wel was geweest, dit allang gebruikt zou worden
– dat er plastic om je komkommer in de supermarkt zit omdat de langere houdbaarheid van het product (minder voedselverspilling) opweegt (wat betreft duurzaamheid) tegen het milieuvervuilende aspect van het plastic
– dat we nu nog niet al het plastic kunnen vervangen door een biologisch afbreekbare variant, omdat je daarvoor grond nodig hebt en die grond is zeldzaam en je moet soms afwegen of het belangrijker is om grond te gebruiken voor voedsel of als plek waar je een alternatief voor plastic verbouwt.

Al met al was mijn conclusie: jemig, wat is dit ingewikkeld. Ik ging er naartoe met het idee: ‘Ja maar Coca-Cola (en andere grote bedrijven) willen misschien wel duurzaam zijn, totdat het ze echt geld kost.’ En ging weg met het idee: ‘Oké, het is gewoon écht heel erg ingewikkeld en draait niet alleen om geld, maar vooral om andere dingen waar ik nog nóóit over na had gedacht’.

Snapseed 2

Bye bye Rotterdam, ik vond je inspirerend vandaag!

5 tips om je dagelijks leven duurzamer te maken
Via Instagram hield ik jullie op de hoogte van mijn bezoekje aan Coca-Cola en naderhand stroomden er veel reacties binnen met betrekking tot de vraag: hoe kan ik mijn dagelijkse (drukke) leven, op een makkelijke manier duurzamer maken? Hierbij 5 tips.

Tip 1: Zorg voor zo min mogelijk verspilling van voedsel
Doe 1x per week boodschappen voor de hele week en denk daarbij vast uit wat je precies wel en niet gaat eten. Zorg ervoor dat je niet te grote porties maakt en als je te grote porties maakt, dat je altijd bakjes in huis hebt om het overige eten in te bewaren, voor de lunch of je avondeten de volgende dag. Vanaf nu gooi je geen eten meer weg! Wist je bijvoorbeeld dat je op mijn site heel makkelijk kunt zoeken op een bepaald ingrediënt (dat je bijvoorbeeld over hebt van de dag ervoor) en zo inspiratie op kunt doen voor een nieuw maaltje mét dat ingrediënt?

Tip 2 t/m 4: Makkelijke manier van je steentje bijdragen aan minder plastic in zee
– Informeer bij je gemeente (woon je in Amsterdam? Check dit) hoe je je afval het beste kunt scheiden. Zorg ervoor dat plastic in de juiste bak komt en laat je daarbij goed informeren zodat je niet in de fout gaat (waar gooi je bijvoorbeeld een papieren pak, met een gecoate binnenkant en een plastic dopje in?). Informeer bovendien of de gemeente nog aan nascheiden doet. Dit gebeurt in veel grote steden en betekent dat de gemeente zelf op een afvalpunt nog eens een scheiding uitvoert (maar zelf scheiden is altijd nuttig).
– Ruim zwerfafval op als je het ziet rondslingeren ergens (en vanzelfsprekend: zorg zelf nooit voor zwerfafval).
– Gebruik zo min mogelijk onnodig verppakingsmateriaal: neem een stoffen tasje mee naar de supermarkt of als je gaat shoppen, geef in horecagelegenheden aan dat je geen plastic rietje/servetje/bestekje hoeft als je dat niet nodig hebt en vervang je plastic waterflesje door een variant die je langere tijd kunt gebruiken.

Tip 5: Verminder je afval
Breng eens een bezoekje aan een verpakkingsvrije supermarkt, ga vaker (met een eigen tasje) langs de groenteboer of kies in de supermarkt voor de groentes die níet in een plastic verpakking zitten. Kies voor een muntplant in plaats van voorverpakte munt (omdat je het plantje kan laten groeien) en zorg op stations waar je je koffie to go haalt, dat je zelf een beker meeneemt. Alle beetjes helpen!

5 vragen aan Coca-Cola over duurzaamheid
Dit artikel is in stand gekomen met Coca-Cola en zij hebben mij helemaal vrij gelaten in wat ik wilde schrijven. Ik merkte via Instagram dat er veel vragen en kritische opmerkingen waren en heb die daarom voorgelegd aan Coca-Cola. Hierbij de eerlijke antwoorden van Coca-Cola op 5 vragen van jullie:

Hoe gaat een mega groot bedrijf als Coca-Cola om met vervuiling en recycling?
Dat is topprioriteit voor ons. Het begint bij het design van onze verpakkingen; die zijn 100% recyclebaar en steeds lichter zodat we minder energie en verpakkingsmateriaal nodig hebben. Vervolgens willen we – nadat jij van je drankje hebt genoten – dat die verpakking weer terugkomt in het recyclingsysteem. Zodat er een nieuwe fles van gemaakt kan worden. Op die manier willen we circulair worden en steeds minder nieuwe grondstoffen gebruiken. Om consumenten bewust te maken van het belang en de mogelijkheden van recycling, werken we samen met partners, de overheid, onze klanten maar ook bijvoorbeeld social influencers. En wist je dat steeds meer van onze verpakkingen op de dop vermelden ‘please recycle’?

Hoe kun je meer dan 2000 plastic flessen per seconde produceren en ook duurzaam zijn?!
Wij zijn een bedrijf van de grote cijfers en dat brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Vorige week konden wij bekend maken dat per eind 2019 al onze flessen voor de helft uit gerecycled plastic zullen bestaan in Nederland. Dat is – juist door de schaal waarop wij mogen produceren – echt een forse duurzaamheidsslag. We zetten hiermee een nieuwe standaard voor de gehele industrie.

Waarom zijn niet alle flessen 100% recyclebaar?
In Nederland zijn alle verpakkingen van Coca-Cola Nederland 100 % recyclebaar. Denk niet alleen aan de plastic flessen, maar ook aan blikjes, drankkarton en glas.

Wat zijn jullie duurzame plannen voor de toekomst?
Wij willen voor iedere verpakking die we in de markt zetten, er een terughalen ter recycling. Ook willen we meer gerecycled materiaal in onze verpakkingen gebruiken – zeker 50%. Er mag geen verpakking in de natuur of in de oceanen belanden, daar zetten we ons hard voor in samen met onze partners. Op het vlak van gezondheid zetten we in op meer suikervrije dranken en de promotie daarvan. De helft van onze verkoop moet uit laagcalorische of calorievrije dranken komen. Op het sociale vlak richten we ons op diversiteit & inclusie en de rol van vrouwen en jongeren. Een voorbeeld daarvan is dat 40% van ons management uit vrouwen moet bestaan. Deadline voor deze doelen is 2025 en het geldt voor heel West-Europa.

cocacola1

Hoe belangrijk vindt Coca-Cola zo min mogelijk vervuilen? Het draait in the end toch altijd om geld?
Het gaat om bescherming van onze aarde en dat vindt Coca-Cola ontzettend belangrijk. Uiteindelijk willen we als bedrijf ook groeien, maar niet ten koste van mensen of milieu. Duurzame groei is mogelijk, onze duurzaamheidsplannen zijn daarin een leidraad, en we kijken ernaar uit om deze strategie verder tot leven te brengen.

Als bonus wil ik dit artikel afsluiten met nog twee dingen. Van een volger op Instagram kreeg ik de vraag wat ik zelf aan duurzaamheid doe. Daar geef ik nog graag antwoord op:

Wat doe ik (Leonie) om duurzaam te leven?
Schokkend genoeg: heel weinig bewust. En dat is bi-zar. Ik gebruik een stoffen tasje om mijn boodschappen mee te doen en dit was jaren geleden nog anders; toen ik via mijn persoonlijke bonus bij Albert Heijn ontdekte dat mijn meest gekochte item ooit een plastic boodschappentasje was. Ik zag er toen het probleem nog niet van in en inmiddels gelukkig wel. Dus ik neem altijd een stoffen tas mee als ik boodschappen ga doen.

En verder? Ik gooi afval altijd netjes in de prullenbak (maar heb nog nooit bewust gekeken naar hoeveel afval ik eigenlijk produceer en of dat niet minder kan) en ik probeer als ik kleding ga kopen, voor duurzame merken te kiezen. Maar vind dat in de praktijk vaak nog heel lastig (tips zijn meer dan welkom!!).

Verder koop ik bijna nooit plastic flesjes water, maar heb ik wel altijd een flesje water bij me dat ik gewoon hergebruik. Verder let ik op mijn vleesconsumptie, omdat ik niet te veel vlees wil eten omdat ik de bio-industrie stom vind én om het feit dat veel vlees eten een slechte invloed heeft op het milieu. En ik denk eerlijk gezegd dat dat is wat ik doe. Veel te weinig dus.

Als allerlaatste kreeg ik nog een aantal keer de vraag of ik nog een tof recept met Cola wil delen, haha. VET LEUK! Heeft heel weinig met het onderwerp duurzaamheid te maken (juist niet zelfs), maar ik heb toevallig een heel lekker recept voor kip in Coca-Cola. Wat dus echt op alle fronten niet duurzaam is, want je gebruikt kip (vlees = geen duurzame keuze), extra suiker én normale Coca-Cola (dus niet de light variant, wat natuurlijk voor je lijf niet echt een duurzame keuze is). Maar omdat jullie erom vroegen: check het recept voor kip in coca-cola hierzo.

Zo. Het was een lang stuk, maar ik hoop dat je het interessant vond. Ik vond het in ieder geval een eye opener om aanwezig te zijn bij dit event, dus het heeft in ieder geval één iemand geïnspireerd. Ook vind ik het wel een beetje spannend om deze blog online te zetten, omdat ik denk dat er toch ook veel mensen zijn met kritiek op zo’n partij als Coca-Cola en dat juist zo’n groot bedrijf dan over duurzaamheid gaat praten, maar ik hoop dat mijn én hun boodschap goed uit de verf komen; nee, ze zijn er nog niet (nee ik ben er ook nog niet) en ja; we hebben de intentie om het beter te doen. Ik geloof echt dat Coca-Cola er veel aan doet om duurzamer te worden en vind het daarom toch gewoon cool om dit stuk op mijn blog te publiceren. Mocht je het ergens niet mee eens zijn of meer vragen hebben, stuur dan vooral een berichtje naar me of reageer hieronder in de comments!

sintlovestoffetosti

Zoek je een tof cadeau voor Sinterklaas?
Zet mijn tosti-boek TOFFE TOSTI’S op je verlanglijstje of verras iemand anders er mee! Hij kost €14,95 (bestel hier!) en als je ‘m vandaag voor 23:00 bestelt, heb je ‘m morgen in huis.

Zullen we contact houden?
Volg me ook via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?


2 reacties

yves -

Soms misschien wat verwarrend. Alle PET flesjes zijn 100% recycleerbaar. Maar de Plastic flesjes worden met 50% gerecycleerd PET gemaakt, dus de helft van de fles bestaat uit PET dat werd opgehaald en gerecycleerd.

Lyske -

Ik snap de antwoorden van Coca Cola niet. Ze lijken me tegenstrijdig. In de ene hebben ze het over de helft recyclebaar in Nederland en bij de andere 100 procent. Lees ik t nou niet goed?

Reageer ook