7x vegan broodspreads (die doen denken aan kruidenboter)

Hallo leuke mensen! Weet je nog dat ik een tijd geleden schreef over 10 originele kruidenboters voor op brood? Nou, ik vertel je: die blog is vandaag de dag meer dan 22.000 x gelezen, dus we kunnen wel een beetje spreken van een hit. Toch? Nu is er alleen één dingetje; was ik vorige week jarig en wilde ik lekkere dingetjes maken voor tijdens de borrel, had ik een veganist op bezoek. En dan is broodjes met kruidenboter opeens niet echt een goed idee meer… Ja ja. Ik heb het toen helemaal prima opgelost met wat leuke andere hapjes, maarrrrrr heb vandaag HEEL GOED NIEUWS. Voor alle veganisten, mensen met vrienden die plantaardig eten, óf mensen die het zelf belangrijk of interessant vinden om iets meer plantaardig te eten (ik zit in die laatste groep). Er ligt namelijk een nieuw product in de supermarkt en je (ik) word er heel erg blij van. Ik heb het over Flora.

Flora is plantaardig, maar lijkt qua structuur (en smaak) toch behoorlijk op boter. Het wordt gemaakt van o.a. kokosnootolie, shea-olie, amandelpasta en een beetje zout. De smaak is héél lekker en subtiel een beetje nootachtig, maar het doet me ook echt denken aan boter.

Benieuwd naar 7 toffe spreads met Flora? Aan de slag!

#1 Klassieke kruiden spread
Verhouding/ingrediënten: gebruik 2 eetlepels Flora ongezouten, 1 theelepel gedroogde rozemarijn, 1 takje verse peterselie fijngehakt, 1/2 teen knoflook en 5x draaien aan je pepermolen en een snufje grof zeezout.

Meng alle ingrediënten in een kommetje en klaar is je klassieke kruidenspread. Heerlijk op een stokbroodje!

classic

#2 Plantaardige aioli
Eén van de dingen die je als veganist niet meer kan eten is aioli, omdat bij het maken ervan vaak ei wordt gebruikt. #Sad! Ik heb echter een heel goed alternatief voor je: meng 2 eetlepels ongezouten Flora met een 1/2 teentje knoflook (uitgeperst). Als je de Flora lekker op kamertemperatuur laat komen, smaakt dit smeersel niet alleen naar aioli, maar lijkt het er ook nog op. Vet lekker dit! (Hey Mikki, als je dit leest: dit MOET je proberen).

knoflook

#3: Ras-el-hanout spread
Eén van mijn favorieten in dit lijstje is de Ras-el-hanout spread. Ras el hanout is een heel typische kruidenmix afkomstig uit de Marokkaanse keuken en ik vind het echt SUPER lekker. Ik gebruik het niet vaak tijdens het koken, maar wél op brood. Normaal combineer ik het met roomboter, maar de plantaardige spread van Flora blijkt een ontzettend goed alternatief. Ik gebruikte 2 eetlepels Flora gezouten en mengde dat met 1 theelepel Ras el hanout én 1/2 theelepel suiker. Smeer dit op een broodje en serveer het tijdens een borrel. Je vrienden kijken je echt aan alsof je zojuist de poorten naar de hemel hebt geopend. Wat ook wel een beetje zo is en dus kun je nooit meer zonder dit heerlijke goedje 😀

raselhanout

# 4: Notenspread
Omdat ik de smaak van Flora in pure vorm een klein beetje vind hinten naar amandel – wat niet zo gek is, aangezien amandelpasta een van de ingrediënten van Flora is – vond ik het ook wel leuk om die smaak nog wat te versterken.

Ik nam een handje amandelen en maalde die fijn met een vijzel. Vervolgens mengde ik ongeveer 1 theelepel van het poeder met 1 eetlepel ongezouten Flora en het resultaat was top. Een lekkere notenspread voor op brood, mjam!

amandel

#5: Mediterrane spread
Een tijdje geleden kocht ik een potje Euroma Mediterrane kruidenmelange voor ovengroentes en ik vond die smaak zo lekker, dat ik het sinds dien ongeveer overal overheen gooi. Ik móest dus ook even een spread maken van Flora met deze kruidenmelange. Hiervoor gebruikte ik 2 eetlepels Flora gezouten en 1 theelepel Mediterrane kruidenmelange voor ovengroentes. Wat denk je? Super lekker dit. Dit is echt een heel goed alternatief voor de eerste spread uit dit lijstje, mocht je daar te lui voor zijn. Ook vond ik de smaak van deze Mediterrane spread het dichtst in de buurt komen van kruidenboter zoals je die kent uit restaurants. Mjam!

groentekruiden

#6: Pittige spread
Houd je van een beetje meer pit? Meng dan eens twee eetlepels Flora ongezouten met 1 theelepel sambal. Dit is LEKKER. En héét, hahaha. Maar zo op een stokbroodje vond ik dit wel echt een awesome spread.

Ben heel benieuwd hoe je vrienden hier van opkijken… 😀

sambal

#7: Dille-limoenspread
Als laatste maakte ik nog een lekkere plantaardige spread met dille en citroen. Je mag hierbij best veel dille gebruiken, omdat dat niet heel sterk is van smaak. Ik gebruikte ongeveer 2 takjes verse dille en 1/2 theelepel limoensap. Dit mengde ik met 2 eetlepels Flora gezouten en klaar is je frisse spread. Vet heerlijk ook weer.

dille

Zo, ik vond dit echt een slaand succes! Vét heerlijk.

Sinds ik samenwoon met Jan is roomboter hier in huis niet aan te slepen en ik denk dat ik dat mooi af en toe ga vervangen voor Flora. Ik vond het een heel erg lekker product dat echt niet alleen voor vegans is. Wel vind ik het ook heel chill dat ik m’n vriendinnetje Mikki, die dus veganistisch eet, nu ook gewoon lekkere spreads voor kan zetten bij de volgende borrel. Ben héél benieuwd wat ze er van vindt <3

Mocht jij het ook lekker zelf willen uitproberen; Flora is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Flora is verkrijgbaar in een gezouten en een ongezouten variant en ik vond allebei even lekker. Als je een van de bovenstaande spreads klaarmaakt, laat je het dan hieronder weten? Vind ik leuk <3 En deel deze blogpost vooral met je vega(n) vrienden: het zou hilarisch zijn als dit artikel vaker bekeken wordt dan m’n blog met 10 originele kruidenboters ;-).

Hé, laat eens wat van je horen?
Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

7 reacties op “7x vegan broodspreads (die doen denken aan kruidenboter)

  • Ik was op zoek naar een veganistische spread.
    Ik ga Floris kopen om daar de verschillende smaken van te maken.
    Ben benieuwd. Bedankt voor de tip.

    Na het lezen van de goede tip om Flora als basis te gebruiken

  • Natasha zegt:

    Grappig feitje: in echte allioli hoort alleen olijfolie en knoflook, helemaal geen ei. Het zit hem zelfs in de naam: letterlijk knoflook en olie. Haha geleerd van mijn Catalaanse familie die chefkoks zijn of waren (paar met pensioen inmiddels haha) en die eigenlijk verdrietig worden als iemand er ei in doet. Dan wordt het meer een mayonaise dan de traditionele allioli. Wel lekker makkelijk voor de vegans en zwangeren/andere kwetsbaren. Verder lekkere recepten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *