De dag dat ik voor het eerst in m’n leven een kaasfondue maakte…

Goedemiddag leuke lezers! Het feit dat ik foodblogger ben doet veel mensen denken dat ik 1. verstand van koken heb en 2. compleet nieuwsgierig ben naar al het eten op de wereld. En dat beide valt wel mee. Zo kan het gebeuren dat ik hele normale (of hele gekke) dingen nog nooit heb gegeten. En zo kan het gebeuren dat ik afgelopen vrijdag voor het eerst in m’n leven kaasfondue at. En dat ik afgelopen maandag voor het eerst zelf kaasfondue probeerde te maken. Gelukt? Natuurlijk niet; ik heb immers niet echt verstand van koken. Ik dacht; zo’n kaasfondue dat fix ik wel ff. Kaas in de pan, smelten, wijn erbij: klaar. Nou, nee hoor.

Niet Nodig voor één persoon: 1 blok gruyère kaas – glas witte wijn – scheutje kookroom – beetje geraspte oude kaas – verse bieslook – komkommer – wortel – tomaatjes – oud brood

De kaasfondue maak je niet als volgt: doe een glas witte wijn in de pan en doe er stukken kaas in. Laat dit smelten. (Dit lukt niet). Doe er ook een scheut kookroom door. En wacht net zo lang totdat het geheel een mooie emulsie is. (Dit gebeurt nooit, dus geef het op een gegeven moment maar gewoon op).

Doe vervolgens je kaasfondue in een ronde schaal die in de oven kan en roer er wat verse bieslook door. Top af met geraspte kaas en zet dit nog een paar minuten op grillstand in de oven.

Als de kaasfondue met gegrilde bovenkant dan uit de oven komt, ziet hij er fasntastisch uit. Beetje gesneden groentes erbij (komkommer, wortel, tomaat) en wat getoast oud brood en eten maar!

En dan? Tja, dan is het gewoon een soort pan met warme kaas en alles behalve een gladde emulsie. Het leek meer op scrambled eggs dan op kaasfondue.

Ik moet les. Wie leert me dit?

MIJN TWEEDE BOEK IS UIT!
Of nou ja, bijna. 26 oktober is het zo ver en je kunt ‘m hier al pre-orderen via Bol.com. YES!

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

MEER VAN DIT?
Bestel mijn eerste kookboek (10.000x verkocht!) hierrrrrzo.

10 reacties op “De dag dat ik voor het eerst in m’n leven een kaasfondue maakte…

  • Gewoon bij de supermarkt zo’n pakje kopen van Emmi Zwitserse Kaasfondue. En dan bereiden volgens pakje, zelf nog wat witte wijn toevoegen en verse bieslook er doorheen. Voor erbij champignonnetjes en broccoli kort wokken met balsamico voor extra smaak en bite, stokbroodje, ananas, cherrytomaatjes, paprika ENNN fuet of chorizo zijn ook MEGA lekker voor erdoor!

  • Haha, zo chill dat je gewoon ook de mislukte recepten op je blog zet! Jammer dat het niet gelukt is, maar met de tips die andere reaguurders al hebben opgeschreven gaat het vast lukken! Liefs!

  • Reinout zegt:

    Een vegetarische en alcoholvrije variant voor ongeveer 4 personen. Rasp een flinke hoeveelheid kaas (500-750 gram kaas). Maak in de pan eerst een groentenbouillon (ongeveer 1,5 liter). Doe de geraspte kaas erbij en laat hem smelten. Voeg vervolgens maizena toe tot de kaasfondue de gewenste dikte heeft. Gemakkelijker kan het niet!

  • Mijn Zwitserse moeder doet altijd Gruyere, vacherin fribourgois en appenzeller kaas (allemaal 1/3) en dan ongeveer 150-170 gram pp, ongeveer 1 dl witte wijn pp, sjalotjes, knoflook en wat maizena (ongeveer een opgehoopte theelepel) opgelost in kirsch of witte wijn. Eerst wrijft ze de pan in met knoflook en voegt daarna wijn toe. Zodra de wijn warm is, niet kookt, voegt ze de geraspte kazen toe en begint ze goed met roeren (liefst in 8jes). Dan net voordat het helemaal gesmolten is voegt ze nog de sjalotjes toe. Zodra de kaas helemaal gesmolten is en kookt zie je een beetje een gele doorzichtige laag erboven op liggen. Daarom voegt ze dan langzaam het maizena mengsel toe totdat het een homogene emulsie is geworden. Als je nog meer slierterige fondue wil kan je iets minder appenzeller doen en daarvoor emmentaler in de plaats gebruiken!
    Hoop dat je er wat aan hebt en succes de volgende keer!

    • Hee, als ik kaasfondue maak doe ik hetzelfde als Karina. En dan kan het niet fout gaan. Over welke kaas je in je kaasfondue wilt kan je je later informeren bij een kaasboer. Die vinden het heel leuk om uitleg geven etc. Goodluck, want het is echt heerlijk! ???? En wat trouwens ook lekker is om in je kaasfondue te dopen zijn stukjes rauw rode paprika, champignons kort gekookt in bouillon of stukje peer! Dit doe ik namelijk zelf ook en is echt lekker. Eigenlijk kunnen alle soorten groente die je lekker vind dopen! ????

  • Na een jaar in de Franse Alpen heb ik mijn kaasfondueskills geperfectioneerd: pan inwrijven met knoflook, laagje witte wijn erin, 1/3 comté 1/3 emmentaler 1/3 beaufort en dan gewoon heeel langzaam smelten (niet schrikken, het wordt eerst een klonterige bende). Maizena en kirsch laat ik achterwege. Het brood uurtje van tevoren snijden, zodat het wat steviger is.

  • Hoi! Wat wij altijd doen, een zak geraspte oude kaas en jonge kaas en blauwe schimmelkaas. Eerst wijn en de oude kaas, dan jonge kaas erbij en als laatste de blauwe schimmelkaas in stukje erin (liefs zo klein mogelijk). Eventueel nig kruiden. En natuurlijk roeren roeren roeren! Dan lekkers voor erbij zoals witte druiven, ananas, banaan, tortilla chips, brood, tomaatjes en wat je nog meer lekker vindt!

  • Mijn papa!! Hij moet het mij ook nog steeds leren. Zelfs na mijn bijbaan bij de kaasboer, en ik klanten adviezen gaf welke kaas te gebruiken voor kaasfondue. Kan ik het zelf nog niet maken wel smaken adviezen die lekker zijn in een kaasfondue

  • Jezus wat lach ik me toch altijd dood om je schrijfstijl, ik houd ervan! Koop gewoon kaasfondue uit een pakje, die van de Aldi is lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *