Kerst: 4 originele dips voor op brood tijdens de Kerstdagen

Hey you! Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog over 10 toffe kruidenboters om op je stokbroodje te smeren en vandaag ga ik hier nog een paar toffe recepten aan toevoegen. Super simpel, super lekker én origineler dan gewoon een dipje uit een pakje halen. Wil je een goede beurt maken bij je (schoon)familie tijdens Kerst? Dan gaan we vandaag aan de slag met… zelfgemaakte tomatentapenade, pesto, kruidenboter en ras-el-hanout-boter. En vooral die laatste is een hit. Klaar voor? Let’s do this!

Zelfgemaakte tomatentapenade
Nodig: 1 pot zongedroogde tomaten op olie met knoflook en kruiden (ik gebruik deze) – staafmixer

Dit recept is het makkelijkste op aarde. Je zet de pot met zongedroogde tomaten op z’n kop in een hoge schaal (ik gebruik een maatbeker) en staafmixt alles door elkaar. Dus ja: gewoon mét olie, hele tenen knoflook en kruiden. Dan haal je de tapenade even door een zeef, zodat het grootste deel van de olie er uit lekt en dan is ‘ie klaar. Culinair hoogstandje? Qua werkwijze niet, maar hij smaakt heerlijk. Enjoy!

Zelfgemaakte pesto
Nodig: 1/2 basilicumplant – een flinke scheut olijfolie (lekkerst: extra vierge) – 2 eetlepels pijnboompitten – 1/2 zakje (50gr) Italian Flakes (Parmezaanse kaas) – staafmixer

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en zet de staafmixer er op. Binnen no time heb je pesto! Mocht hij niet lekker mengen, dan kun je altijd een van de ingrediënten extra toevoegen. Meer olie maakt ‘m natter, meer Parmezaanse kaas maakt ‘m droger. Doe er ook zeker nog een beetje peper en zout door. Heerlijk!

Variatietip: je kunt in plaats van pijnboompitten ook cashewnoten of pistachenoten gebruiken.

Bonustip: om je pesto iets groener te maken kun je extra basilicum toevegen óf een paar blaadjes spinazie. Spinazie geeft heel veel groen af, maar voeg niet te veel toe, want dan ga je het proeven. Een blad of drie is voldoende.

Zelfgemaakte kruidenboter
Nodig: 1/2 pak Lurpak smeerbare gezouten roomboter – een paar takjes verse peterselie – 1 kleine teen knoflook – zout – peper – gedroogde rozemarijn

Hak de peterselie fijn, knijp een teen knoflook uit en meng dit met boter. Voeg zout, peper en rozemarijn toe en zorg dat alles goed door elkaar mengt. Met een vork prak je alle kruiden door de boter. Proef af en toe of je ‘m al lekker vindt en zo niet; voeg iets extra’s toe van een van de ingrediënten. Rozemarijn zorgt voor bloemigheid, peterselie voor pit (niet als in: heet, maar meer als in YES). Beetje experimenteren en je komt er wel. En ik beloof je: men kan niet van deze kruidenboter afblijven; veel lekkerder dan kruidenboter uit een pakje. En zo gemaakt! Geniet er van <3.

Zelfgemaakte ras-el-hanout-boter
Nodig: 1/2 pak Lurpak smeerbare gezouten roomboter – 1 eetlepel ras el hanout kruiden – 1/2 theelepel suiker – een snufje zout

Prak de ras el hanout en een snufje zout door de boter. Proef of je ‘m al lekker vindt en als je denkt, hier kan nog wel iets spannend mee gebeuren, voeg je een klein beetje suiker toe. Prak ook die er doorheen en je zult merken dat het een vét heerlijke dip is geworden. Ras el hanout is een heerlijk kruidig mengsel dat bijna iedereen lekker vindt, maar waar we in Nederland nog niet heel bekend mee zijn. Ik weet zeker dat je de mensen aan tafel hiermee verrast. Proberen dus!

Zo. Dat waren mijn vier dips die ik afgelopen maandag bij m’n eerste kerstdiner (I know, super vroeg) op tafel heb gezet. Ik zat met kritische eters aan tafel (m’n eetclub) en werd gecomplimenteerd om de ras-el-hanout-boter en dat vond ik a w e s o m e. Woehoe! Die was dan ook het eerste op. Daarna de kruidenboter, want man; die is ook lekker.

Ik ben benieuwd of jij nog een tof recept voor een smeersel hebt en als dat zo is, deel hem dan vooral hieronder, zodat meer mensen geïnspireerd raken.

Voor nu: MERRY CHRISTMAS! (jemig, ik ben echt véél te vroeg dit jaar) en stay tuned voor nog veel meer kerstrecepten. PS: je kunt de kerstrecepten dit  jaar herkennen aan mijn jolige hoofd met kerstmuts op de foto. Woehaha!

Wist je dat ik een tosti-boek schreef?
Mijn derde boek heet TOFFE TOSTI’S en ligt nu in de winkels. Het kost €14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel, Bruna of via Bol.com.

Bestel hier mijn eerste of tweede boek.

En dan nog dit…
Bloggers houden van interactie. Ik óók! Zullen we contact houden via INSTAGRAMYOUTUBE of FACEBOOK?

2 reacties op “Kerst: 4 originele dips voor op brood tijdens de Kerstdagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *