Vega spaghetti caprese

Goedemorgen goed volk! Gisteren was het maandag en maandag betekent vega maandag. En meer dan ooit vind ik het belangrijk om hier toch iedere week aan mee te doen én jullie te inspireren om er ook aan mee te doen. Ik heb de afgelopen tijd een aantal documentaires gekeken over het verband tussen minder vlees eten en het milieu of je gezondheid en ben er echt van overtuigd dat het zóveel beter is voor de wereld en jezelf om veel minder vlees te eten. Ik zou bijna zeggen; eet gewoon één keer per week vlees en dan echt een goed stuk, of eet het echt alleen als je écht zin hebt in vlees. Dus niet in een random spaghetti waar je ff wat gehakt door gooit. Ga dan voor vega gehakt!

Tegelijkertijd moeten jullie ook gewoon doen wat je wil en is dit ‘gewoon wat een studentje ‘s avonds eet’ en snap ik ook wel dat je niet zit te wachten op mijn gezever over dat je meer vega moet eten. Maar! Kijk wat documentaires en laat je overtuigen. Ik vond Cowspiracy wel oké, What the Health ook goed (hoewel wel heel Amerikaans en niet altijd kloppend), Okja echt GEWELDIG (zet je aan het denken; waar zijn we in godsnaam mee bezig) en iets heel anders: Chasing Coral ook heel goed. Die laatste gaat over opwarming van de aarde en hoe erg dat z’n invloed heeft op de koraalriffen en waarom dat een RAMP is. En opwarming van de aarde is een gevolg van veel vlees eten, vandaar dat ik ‘m hier ook even tip.

Goed. Vega maandag blijft er bij mij dus lekker in. En dat terwijl ik vroeger echt helemaal niets gaf om opwarming van de aarde en milieukwesties. Ik denk dat ik ouder word…

Dan nu over tot praktische zaken; mijn vega avondeten van gisteravond. Ik maakte een pasta met vegetarisch gehakt, pastasaus en een caprese (mozzarella, basilicum, tomaat) topping. Lekkerrrr!

Nodig voor twee personen of twee dagen: spaghetti – 1 bak vegetarisch gehakt – 1 zakje Italiaanse groentes – 1 pakje biologische pastasaus basilicum – 1/2 bol mozzarella – paar cherry tomaatjes – paar blaadjes basilicum – peper & grof zout

Kook de spaghetti in 8-9 minuten gaar. Bak in de tussentijd de groentes in en pan met een scheutje olijfolie en voeg na een paar minuten het vegetarische gehakt toe. Dit hoeft niet gaar te worden, alleen warm. Voeg dan de pastasaus toe en laat dit lekker pruttelen, totdat de spaghetti gaar is.

Snijd in de tussentijd de mozzarella in stukjes en de tomaatjes in halfjes. Giet de pasta af, serveer de pastasaus er overheen en top af met caprese en wat peper & zout. Klaar!

Een prima maaltje. Niet mijn favoriete spaghetti, want natuurlijk smaakt vegetarisch gehakt anders dan gewoon gehakt, maar het voldeed aan m’n pasta cravings en dat was top.

Overigens vond ik de smaak van de glutenvrije spaghetti – die ik had gekocht omdat ik even wil experimenteren met minder gluten eten om te kijken of ik dan minder last van m’n buik heb- echt heel erg hetzelfde als gewone harde spaghetti uit de supermarkt. Bijna geen verschil.

Dan nog even vijfhonderd disclaimers: ik heb er verder geen verstand van hè; hoe de wereld werkt en hoe het precies zit met milieuvervuiling. Ik kijk ook maar gewoon documentaires en hoop dat dat de waarheid is. Verder ben ik me ook bewust dat mozzarella een dierlijk product is en dus ook bijdraagt aan de milieuvervuiling.

Zo; dat was mijn avondmaaltje van gisteravond. Ik ben benieuwd naar je reactie op deze blogpost; ben je ook aan het nadenken over vega(n) eten, ben je er helemaal niet mee bezig, ben je er juist op tegen en moeten we van je stukje worst afblijven? Laat je horen hieronder! Ben écht benieuwd naar jullie meningen over dit geheel. En als je nog goede documentaires weet: shout!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Wees één van de 26.000 die mij volgen op INSTAGRAM, een van de 12.000 die kijken via YOUTUBE, of word m’n 100.000e volger op FACEBOOK :D.

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboeken nodig. Van mijn eerste boek zijn er al meer dan 10.000 verkocht en deel 2 kan je hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a.


10 reacties

Anne -

Ik ben het helemaal met je eens! Ik eet al mijn hele leven vegetarisch en mijn vriend eet gewoon vlees. Zonder dat ik hem probeer te bekeren, wil ik wel dat hij (en anderen) op een bewuste manier vlees eten. Weet waar het vandaan komt, wat het met de wereld doet en met jou zelf.
Zeker nu er zo veel vegetarische vervangers zijn, is het niet meer nodig om ‘moeilijke’ vegetarische gerechten te maken. Gooi inderdaad gewoon vega gehakt er doorheen of vega (kip-)stuckjes.
Mijn vriend eet tegenwoordig zelfs met plezier vegaburgers. Die roze van de appie. Die zien er heel echt uit en ik heb er als vegetariër moeite mee om te eten. Evenals de vegetarische filet americain van de Vegetarische Slager. Probeer ze eens uit als je zin hebt in een dikke hamburger! Ben benieuwd of het je honger naar vlees kan stillen. ;p

leonie -

Ah goeie tips, dank je!

Irene -

Hartstikke goed bezig Leonie!! Super dat je veel bewuster ermee bezig bent.

Zelf ben ik om milieu-redenen gestopt met vlees eten. Vis eet ik wel nog zo nu en dan
Ik at ruim een jaar geen vlees meer en miste vlees totaal niet, totdat ik zwanger werd en ineens enorme vleescravings kreeg :O Echt heel vreemd. Aan deze cravings heb ik toen toch maar toegegeven. Momenteel 33 weken zwanger en ik eet nu heel af en toe een beetje vlees (bv bij uiteten, als de vis enorm duur is en vega niet zo aanspreekt, of een euroknaller/MC kroket). Op deze manier is het nu prima vol te houden voor mij. Mogelijk dat ik naar de zwangerschap weer helemaal vega ga.

Over vlees en gezondheid. Laatst kwam ik dit tegen:
https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/hepatitis-e-in-nederlands-varkensvlees-veroorzaakt-onrust-in-buitenland/

leonie -

Knap! Ben benieuwd hoe het je na je zwangerschap afgaat!

Esther -

Dankzij jou heb ik vega maandag ingevoerd in mijn eetpatroon, you go girl! ✌🏼

leonie -

Jaaaa wat goed om te horen!!

Maureen -

Jaaa meer vega! Thanks voor dit stuk. Je staat er precies zo in als ik erin sta en ik denk dat je mensen ook het best op deze manier kunt benaderen. Niet gedachteloos een pak gehakt door je pasta gooien. Inmiddels eet ik helemaal geen vlees meer en andere producten zoveel mogelijk bio <3

leonie -

Jaa wat fijn dat we het eens zijn. Ik ook zoveel mogelijk bio :)

Mik -

#GOVEGA woehoeeee

Reageer ook