3 dagen eten op Sicilië en hét restaurant in Amsterdam waar dit ook kan

Hallo jij! Nou, het moet niet gekker worden. Waar ik dit jaar besloot dat ik wel iets mer wilde reizen en schrijven/vloggen daarover, vliegen de (pers)reisjes me tegenwoordig bijna om de oren. Zo kreeg ik een paar weken geleden de FANTASTISCHE uitnodiging om 3-4 dagen mee te gaan naar Sicilië om de Siciliaanse keuken te ontdekken. Van 8 t/m 11 juni. Precíes tussen mijn New York trip (terug op 7 juni) en Shanghai (vertrek op 13 juni) in. Maar ik vond het een beetje te veel van het goede (HUILEN)…

Maar omdat ik wel intens benieuwd was (ben!) naar de Siciliaanse keuken én ik deze bestemming perfect vond passen bij Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl (hallo goedkope tickets!), mocht ik iemand uit mijn naam sturen. En dat werd vriendinnetje (a.k.a. lucky basterd) Yoka. Yoka heeft zelf een blog en weet als geen ander enthousiast te schrijven over eten en reizen en precies dat heeft ze ook gedaan voor gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, over Sicilië tijdens haar drie dagen durende trip naar dit Italiaanse eiland. Klaar voor heel veel lekker eten én het adres waar je al dit lekkers ook gewoon in Amsterdam kunt krijgen? Yoka neemt je graag mee op haar reis…

Hooooi! Yoka hier! Twee weken geleden kreeg ik van Leonie bericht met de vraag of ik voor gewoonwateenstudentjesavondseet.nl mee wilde op persreis. Een persreis georganiseerd door het restaurant 5&33 uit Amsterdam waarbij chefkok Nadia Frisina met ons mee zou gaan. Ze is geboren in Sicilië en omdat ze een Siciliaans zomermenu gaat maken bij 5&33, wilde ze graag naar haar geboorteplek toe om ons kennis te laten maken met de typische Siciliaanse keuken. Leek me geweldig! En dus vertrokken we donderdagochtend vroeg met een groepje bloggers vanaf Schiphol…

Dag 1 : Bubbels, bootje varen en de eerste lokale hapjes
Na een vlucht van ongeveer drie uur landden we in Cantania, aan de Oostkust van Sicilië.

De eerst nacht verbleven we in Grand Hotel Ortigia, een heel luxe hotel in het stadje Ortigia. Ortigia is een heel gezellig en knus stadje en er zijn een heleboel leuke restaurantjes te vinden. Bovenop het hotel proosten we met bubbels op onze reis en stond er direct een hele tafel VOL met hapjes voor ons klaar. LEKKER!

FullSizeRender

Heerlijke gamba’s met een soort gazpacho met groene appel & komkommer!

FullSizeRender 2

Ook heerlijk: venkelsalade met sinaasappel, ansjovis en chilivlokken

Na een stadswandeling én een boottochtje rond het eiland, was het hoog tijd voor de volgende snack: een apperitivo! Als je in Italië rond 18:00 uur wat te drinken bestelt, krijg je er allemaal lekkere hapjes bij. Ik hou ervan! Zo stond binnen no time de tafel vol met allemaal verschillende kaasjes, olijven en capponata. Dat laatste is een soort ratatouille. Per streek is de capponata verschillend;
degene die Chef Nadia maakt is met aubergine, tomaat, rozijnen en pinda’s. Ik vind het heel erg smaakvol!

IMG_3604

Heerlijk met een Aperol Spritz bijkomen van de toch al wel lange en intensieve dag…

Natuurlijk gingen we ook ‘s avonds lekker ergens eten. Nadia had Ristorante Taberna Sveva voor ons uitgekozen. Ik bestelde hier de pasta met zwaardvis, aubergine, tomaat en peccorino. LEKKER! Ik heb nog maar weinig zwaardvis gegeten in mijn leven, maar het is dus een heel stevige vis en super smaakvol!

Na een heerlijk diner en een aantal heerlijke wijntjes was iedereen ontzettend toe aan zijn bed..

Dag 2: wijnproeven, gebakken ricotta en garnalen die smelten op je tong
Wij begonnen de dag met een Superdeluxe ontbijt; wederom bovenop het dak van het hotel! Heerlijk in het zonnetje, want mennn; wat is het lekker weer in Sicilië.

FullSizeRender 3

Ontbijt dag #2: Er was zoveel keuze, maar op de één of andere manier had ik nog best een vol gevoel en dus niet heel veel trek…

Na het ontbijt pakten we onze koffers en verlieten we dit hotel. Op naar het volgende hotel; aan de voet van de Etna! Maar eerst was het tijd om een bezoek te brengen aan een wijngaard. Voor mij de eerste keer dus ik was heel erg benieuwd! We bezochten een hele mooie wijngaard op de Etna: Cantina Benanti van de familie Benanti. Hier krijg je een uitgebreide uitleg over het wijn-maak-proces en de specifieke wijnen die hier gemaakt worden…

FullSizeRender 5

Thinkin’ ’bout them wines…

Maar ik had natuurlijk vooral zin om te proeven ;-). Rond 13:00 uur gingen we aan tafel voor een proeverij én lunch. WAUW! Wat een HEER-LIJKE wijnen en ook nog eens echt kwalitatief goed eten. De tafel was prachtig opgedekt. Wat een leven! Wat een aanrader!

FullSizeRender 4

We kregen heerlijke vleeswaren, kaasjes, olijven en brood bij de wijnen. En de spread die ik het lekkerst vond, bleek er een met vlees te zijn. Shit! Hahaha, ik had verstaan: ricotta, mozzarella en pistache. Maar die mozzarella bleek moRTAdella (worst) te zijn! En dat terwijl ik al 10 jaar geen vlees eet… Oeps :-)! #livingontheedge.

Wat trouwens ook SUPER lekker smaakte, was de gebakken ricotta. Heerlijk! Ricotta zie je sowieso veel terug in de gerechten in deze streek en dat beviel me uitstekend <3.

Na de wijnproeverij gingen we met rode wangen weer verder naar ons volgende verblijf; de komende twee nachten sliepen we in het Il Piccolo Etna Golf Resort & Spa.

‘s Middags dronken we roze prosecco (love it!), bekeken we hoe gasten per HELIKOPTER arriveerden (!) en hebben we gechillt aan het zwembad. Oh Italië, wat ben je fijn.

Later op de avond stond er weer wat tofs op het programma; we gingen we naar het FANTASTISCH mooie dorpje Taormina. Eenmaal daar dronken we eerst een drankje met een geweldig uitzicht. Check:

FullSizeRender 6

En daarna was het natuurlijk tijd om te dineren. Alsof we nog niet genoeg lekkers hadden gehad ;-). We gingen eten bij Rosso Peperonicino.

Nadia liet ons super verse rauwe garnalen proeven, die alleen worden besprenkeld met wat citroen- en/of sinaasappelsap. De garnalen smelten direct in je mond; heel bijzonder maar dat komt dus omdat ze ZO vers zijn! Ze worden ‘s ochtends gevangen en ‘s avonds opgegeten. Mjam! Helaas is dat in Nederland niet haalbaar om ze zo vers te krijgen. #Sad.

Als voorgerecht bestelde ik ravioli, want dat is m’n FAVORIET. Dit keer gevuld met ricotta, honing, walnoot en pistachesaus. Als hoofdgerecht ging ik voor de tonijnsteak met zoete uien. Het water loopt me nog in de mond als ik er aan denk;-)!

Een toetje wat ook typisch Siciliaans is, is cannelloni. Dit is een koekrolletje gevuld met zoete ricotta, chocolade en pistache. Ik had dit nog nooit geprobeerd, maar vond het echt HEERLIJK! Het is wel heel erg machtig, maar echt het proberen waard! Daarbij dronken we trouwens amandelwijn, kennen jullie dat? Ook lekker!

FullSizeRender 7

Cannelloni is niet echt een heel fotogeniek dessert

Om 2:30 uur lagen we in bed (haha) en de volgende morgen om 8:00 uur zaten wij aan het ontbijt. Hoppa!

Dag 3: drukke markt, mojito’s en de laatste avond!
Om 9:00 uur vertrokken wij naar Catania om de lokale markt daar te bezoeken. Wauw, dit was zo intens. Het was echt heel erg druk en ook was het een huge ass markt! Ik vind het altijd heerlijk om over de markt te lopen en een beetje rond te kijken. Uiteindelijk gingen wij ook naar de vismarkt. Hier is letterlijk al het vis die avond/nacht ervoor of die ochtend gevangen. Super, super vers!  We mochten hier een stukje SUPER verse tonijn proeven; het smolt direct op je tong. En er werd ons uitgelegd dat je aan de kieuwen en de nek kan zien of een vis vers is. Slijm is nooit een goed teken, just so you know 😉

Hierna was het tijd om één van de lekkerste gerechten van Sicilië te eten; frutti di mare (gefrituurd) met een beetje citroensap!

FullSizeRender 8

Erbij kregen we je granita. Dat is water, citroensap en suiker. Dit gaat in een apparaat en dan ontstaat er de sorbetto limone, heel fris en het heeft tevens ook een neutraliserende werking! Eigenlijk gewoon een scropino zonder alcohol. Nice!

FullSizeRender 9

Na deze heftige ochtend zijn we lekker naar het strand gegaan om te lunchen bij restaurant Maré en daarna hebben we even twee uurtjes niks gedaan. HEER-LIJK!

FullSizeRender 10

Ik probeerde er later nog een brioche (zoet broodje) met chocolade-ijs erin en dronk een mojito #wateenleven

En toen was het alweer tijd om terug te gaan naar het hotel en ons snel om te kleden voor ons laatste diner.  Wij gingen vanavond dineren bij Restaurant Famiglia Espedito. De eigenaar heeft 20(!) jaar geleden chefkok Nadia opgeleid en voor hun was het ook de eerste keer dat ze elkaar weer zagen sindsdien. Vet leuk :D.

We werden deze avond echt TOTAAL in de watten gelegd. Het was echt heerlijk! De hele tafel stond vol met typisch Siciliaanse gerechten waarvan er een hoop ook terug te vinden zijn bij 5&33.

IMG_4103

Zoals bijvoorbeeld deze capponatta waar ik in het begin al over vertelde. Je weet wel; dat gerecht met aubergine en rozijnen.

oktopussalade

Verrukkelijke octopussalade

We sloten de avond af met vijgenijs en limoncello. Wat verrukkelijk!

De volgende ochtend vlogen we vroeg terug naar Amsterdam. Wat waren dit een paar heerlijke dagen geweest. Echt fantastisch!

FullSizeRender 12

Chefkok Nadia Frisina met Guiseppe Benanti

Wil jij nou ook graag dit Italiaanse gevoel krijgen? Op naar Sicilië! of… Amsterdam! Jaja. Je kunt namelijk veel van deze gerechten gewoon in Amsterdam bij Restaurant 5&33 eten. De Siciliaanse chefkok Nadia vindt verse producten het aller-allerbelangrijkst. Zo maken Nadia en haar team ELKE DAG verse pasta, brood, crackers, cannelloni en ijs nog voor diezelfde dag. Oef, dat vind ik ZO’N pluspunt! De gasten moeten de gerechten krijgen zoals Nadia ze vroeger ook heeft gegeten. Zelfs de cocktails staan vanaf 15 juni in teken van Sicilië. Oh wat ik trouwens een leuk weetje vond.. één mijn favoriete rode wijnen is de Nero d’Avolo en deze wijn komt dus uit Sicilie! En die wordt onder andere geschonken bij 5&33. Nice!

Zo, Leonie weer hier. Wat mij betreft een heerlijke reis en ik baal enorm dat ik ‘m niet zelf heb gemaakt. Ik móet ook echt een keer naar Sicilië, maar ga eerst binnenkort maar weer eens langs bij 5&33 (waar ik al eens verrukkelijk heb gegeten, o.a. de lekkerste burrata ooit). Overigens nog goed om te weten voor de niet-Amsterdammers; 5&33 zit tegenover Centraal Station. Vet goed te bereiken dus!

5&33: bedankt voor deze heerlijke uitnodiging en het heerlijke reisje! Yoka: thanks voor je enthousiaste verslag en instagram stories <3 Jij: Bedankt voor jet lezen! Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt dat Yoka dit heeft gedaan voor Gewoonwateenstudentjesavondseet (je mag gewoon eerlijk zijn, hebben we allebei wat aan :)) én natuurlijk of jij ook nog knettervette tips hebt voor Sicilië. Laat ze achter in een reactie; dan kun je daarmee weer andere lezers inspireren :). En mij natuurlijk. Want jemig; ik moet hier naartoe. *surft naar cheaptickets.nl*.

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?
Wees één van de 26.000 die mij volgen op INSTAGRAM, een van de 12.000 die kijken via YOUTUBE, of word m’n 100.000e volger op FACEBOOK :D.

HOU JE NIET VAN KOKEN MAAR WEL VAN LEKKER ETEN?
Top: jij hebt mijn kookboeken nodig. Van mijn eerste boek zijn er al meer dan 10.000 verkocht en deel 2 kan je hierzo bestellen óf vinden in de boekhandel, bij Bruna, Albert Heijn of Bijenkorf, o.a.


4 reacties

Karlijn -

Leuk geschreven Yoka! En o man, wat ziet het er allemaal heerlijk uit. X

Suzanne -

Wauw! Ik wil hier ook heen… Leuk geschreven Yoka! En goed idee om zo samen te werken :-).

Yoka -

Hi Mayenka,
Je hebt gelijk! Wat gek ik dacht dat ik het goed had geschreven 😉
Thanks voor je oplettendheid!

Mayenka -

Het Siciliaanse toetje met de ricotta heet cannoli haha! Cannelloni is een pastasoort

Reageer ook