Het geheim achter een goede gehaktbal…

Hoi allemaal! Afgelopen woensdag kwam De Leukste Man Van Allemaal weer bij me eten en op de een of andere manier heb ik het idee dat als ik voor een man kook, ik VLEES moet maken. Hoe conservatief is dat?! Anyhow; ik maakte gehaktballen. En die waren behoorlijk goed gelukt. Ik ga dus eens even haarfijn uitleggen, hoe je awesome gehaktballen maakt, want volgens mij kan ik dit. YES!

Nodig voor twee personen: 300gr half- om halfgehakt – 1/2 eitje – 2 cracottes of een eetlepel paneermeel – 1/2 eetlepel gehaktkruiden
Voor erbij: 4 zoete aardappelen – 2 venkelknollen – mayo

Stamp de cracottes fijn tot een soort paneermeel. Kneed het gehakt, het halve rauwe ei, de paneermeel en de gehaktkruiden door elkaar en kneed er 4 balletjes van. Laat vervolgens boter in een pan met opstaande rand smelten en wacht totdat het bubbelt en een beetje verkleurt. Doe dan de gehaktballen in de pan en probeer ze aan alle kanten dicht te schroeien en een beetje bruin te bakken. Hoe? Veel omkeren; eerst nog met de hand, maar later rollen ze gewoon door de pan. Voeg dan als ze (bijna) helemaal dichtgeschroeid en een beetje bruin zijn, een scheutje water toe aan de pan (1-2 cm hoog mag het komen te staan) en een kneepje ketchup. Dan krijg je een lekkere jus, let maar op. Laat dit vervolgens met een deksel (of een bord of een andere pan als deksel) een minuut of 10 staan. Keer de gehaktballen zo nu en dan om en vul af en toe het water bij. Na een tijdje moet je de gok wagen of de gehaktballen gaar zijn. Ik denk dat het bij mij een minuut of 15 was en toen waren ze goed. Jeeej!

Erbij maakte ik frites van zoete aardappel (in reepjes van 1 cm snijden, besprenkelen met olijfolie en zout en 25 minuten op 180C in de oven) en venkel uit de oven (in stukken snijden, besprenkelen met olijfolie en in een ovenschaal ook 25 min in de oven op 180C).

De venkel waren we niet heel erg fan van, maar de zoete aardappelfrites en gehaktballen waren goed gelukt. Woehoe!

Hoe maak jij je gehaktballen altijd klaar?

MIJN TWEEDE BOEK IS UIT!
Of nou ja, bijna. 26 oktober is het zo ver en je kunt ‘m hier al pre-orderen via Bol.com. YES!

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

MEER VAN DIT?
Bestel mijn eerste kookboek (10.000x verkocht!) hierrrrrzo.

4 reacties op “Het geheim achter een goede gehaktbal…

  • Het recept van de gehaktballen die de Librije haar personeel voorschotelt staat online! Werkelijk de lekkerste gehaktballen ooit gegeten!

  • 1 van de weinige dingen die ik eet bij de traditionele gekookte aardappels & groente (in dit geval meestal met met spinazie a la creme) 😉
    Ik maak voor mezelf mini gehaktballetjes met daarin; gehaktkruiden, peterselie, paprikapoeder, een gesnipperd uitje en paneermeel. kloddertje mayo erbij is een pre 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *