Eten in Monopoli (de hak van Italië)

Hello you! Ik ben op vakantie, woehoe! Op het moment van typen zit ik in mijn bikini te verkleumen op ons dakterras in het centrum van Monopoli. Monopoli? Ja, Monopoli: een plaatsje in de hak van Italië. En verkleumen? Jazeker! We hebben het weer de eerste dagen niet echt heel erg amazing meezitten en as we speak regent het. Maar dat mag de pret niet drukken!

Ik ben hier van 10 t/m 17 september (het weer werd gelukkig beter) met drie vriendinnen en we zijn hier vooral om te eten en te drinken. In deze blogpost praat ik je bij over de plekken waar je juist wel en misschien beter niet kunt gaan eten. Ben je benieuwd naar de activiteiten die we hebben ondernomen (o.a. SUP’pen, een boottocht, de beste strandjes en tourist traps) check dan vooral even deze blogpost.

Heerlijke ravioli in een sfeerloos restaurant (Ohana Monopoli)
Op dag één aten we bij het restaurant dat letterlijk onder ons appartement zat: Ohana Monopoli. Een super sfeerloos restaurant waar ik echt ge-wel-dig heb gegeten. Ik moet van Mikki, Layla en Amber erbij zeggen dat ik verkouden was en mijn oordeel dus slecht is, maar echt: OH MIJN GOD, wat at ik hier een verrukkelijke ravioli. Kijk, het restaurant mag dan sfeerloos zijn, ik vond de pasta gewoon echt een 9+. Ik kreeg een ravioli gevuld met ik denk spinazie en ricotta en erbij een sausje met porchini en room en het was echt gewellllldig. Aanrader!

img_0582

Lekkere lunch om te delen bij 18 Gradi
Op dag twee gingen we lunchen bij 18 Gradi. Omdat er teveel lekkers op de kaart stond, besloten we een aantal starters te delen en dat was echt precies een goed idee. We aten de steak tartaar, die ik niet heel spectaculair vond, de parmagiana melanzane (auberginelasagne) die ik heel lekker vond, buffelmozzarella met tomaatjes (lekker) en een kaasplankje (lekker). Niet rete spectaculair, maar wel gewoon een prima lunch in een hippe wijnkelderachtige setting. Nadeel: ze hebben geen terras. Wat voor ons een voordeel was, want zou elk moment gaan regenen, toen we hier gingen lunchen ;-).

img_0619

Lekkerste tonijn van Monopoli eet je bij Ristorante Piazza Palmieri
Op de laatste dag gingen we ‘chic’ uit eten. Via Google Maps vond ik het restaurant op Piazza Palmieri, dat goede recensies had. We streken er neer op vrijdagavond en hadden echt een toppppavond. Het voorgerecht was mindblowing goed: de lekkerste sashimi (in grote hoeveelheid) van tonijn, met sojasaus, gefrituurde gember, knetterhete wasabi en een vinegrette. ZO lekker!

img_0951

De hoofdgerechten vielen ietsjes minder in de smaak, maar waren evengoed prima te eten. Als toetje bestelden we –op aanraden van de ober- een scroppino, die aan tafel werd klaargemaakt. Wodka, citroen-sorbetijs en witte wijn, met een beetje aardbei erdoor en wat peper om het af te maken. De lekkerste scroppino ooit. Echt!

img_0959

De locatie van het restaurant en de bediening maakten de avond tot echt zó’n heerlijke beleving. Dit restaurant móet je bezoeken als je naar Monopoli gaat. Mjam!

img_0946

Lekker lokaal: probeer een panzerotti
Online had ik gelezen over de panzerotti; een soort ‘gefrituurde pizza’ met vulling, die doet denken aan een pizza Calzone. Het is een lokale lekkernij en wij moesten het natuurlijk uitproberen. Ik had gelezen dat je het op iedere hoek van de straat kon eten, maar dat vond ik in de praktijk iets tegenvallen. Uiteindelijk vonden we aan het grote plein in Monopoli een Panzerotteria en ddaarra bestelden we de simpelste variant met mozzarella en tomaat. En lékker dat dit was. Het is een soort pizza Calzone, maar toch een beetje anders. Iets steviger ofzo. En in lunchportie. Ik vind het een aanrader! img_8144

Minder geslaagde lunch: Vini e Panini
Dit tentje ziet er echt suuuuper leuk uit van de buitenkant, maar het eten was niet amazing. Op zich is het wel tof dat je gewoon een broodjeszaak hebt in Italië -want wanneer heb je dat nou?- maar we vonden onze lunch allemaal niet uitzonderlijk goed. Dus: je zit er heel leuk en de wijn is heerlijk, maar voor het eten hoef je het niet per se te doen. Of je moet gewoon niet teveel er van verwachten, dan komt het helemaal goed :).

zalm

Leukste cocktailbar van Monopoli: Alchemico
We zijn maar bij één cocktailbar geweest, maar wél twee avonden in onze 7 dagen durende vakantie. Alchemico is een awesome cocktailbar omdat de cocktails lekker en origineel zijn en het personeel (alleen maar mannen met baarden) echt vet aardig. Wij vonden het leuk! Aanrader dus 😀

img_0631

Teringlekkere pizza’s en risotto in een steegje bij Trattoria Da Zi’ Ottavio
Ergens midden in de week aten we verrassend lekker bij een restaurant midden in het centrum van Monopoli. Het restaurant zelf zag er niet spectaculair uit, maar we zaten leuk in een steegje op de hoek van de straat. We bestelden o.a. witte pizza’s (zonder tomatensaus, die heb je veel in Monopoli en zijn geweldig) en risotto met garnalen en citroen. En die risotto jongens, oh oh oh. Wat lekker! Ik ga echt proberen of ik het thuis een beetje na kan maken, want mennnn: dit heb je nodig in je leven. Aanrader!

img_0786

Overslaan: eten in de grot met uitzicht over het water bij Ristorante Grotta Palazesse
Een heel bekend restaurant is het restaurant Grotta Palazesse, dat in een grot ligt met uitzicht over de zee. We twijfelden of we hier moesten gaan eten want het ziet er echt heeeeel erg tof uit, maar verschillende locals hebben het ons echt afgeraden. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoon niet goed. Je betaald meer dan €100 per persoon en als het eten dan gewoon niet goed is, moet je het gewoon niet doen. Hoe tof de plek ook is. Maar! We zijn er wel lang en doorheen geSUPt!

img_0857

Dikke deceptie: Il Guazetto
Een aantal locals tipten ons een restaurant dat toevallig precies onder ons huis zat. Niet te verwarren met het restaurant van dag 1 dat óók onder ons huis zat (voorkant) en waar ik geweldig at op dag 1. Nee, het eten bij Il Guazetto vond ik echt behoorlijk tegenvallen. Of beter gezegd: de service was ruk. We werden slecht geholpen, de helft van het menu was niet beschikbaar en de ober compleet onaardig toen we er wat van zeiden. Ik bestelde een risotto met pestosaus, tomaten en pijnboompitten en kreeg een pasta met tomatensaus en amandelen. Na wat gezeur (..) kreeg ik er uiteindelijk nog een kommetje basilicumolie bij (onder het mom: pestosaus) en wat strooikaas en toen was het gerecht prima te eten. Maar echt blij werd ik er niet van. Geen aanrader wat mij betreft dus.

Het allerslechtst: Ristorante dal Ghiottone
Op een avond gingen we eten bij Ristorante dal Ghittone. Dit hadden we van verschillende mensen anageraden gekregen en ’s middags toen we er lang liepen, had het helemaal vol gezeten met locals. Het moest wel goed zijn dus. Of niet?

NOPE. Zowel de voorgerechten (avocadosalade met mozzarella en tomaat en burrata met ham) als de hoofdgerechten (pasta met tomaat, ricotta en basilicum en tonijnsteak met gegrilde groentes) vielen ontzettend tegen. De pasta smaakte letterlijk naar pasta in cup-a-soup (Waar is de ricotta? Waar is de basilicum?) en de tonijnsteak was droog doorbakken. Zo zonde en zo onbegrijpelijk! Er moet haast wel iets fout zijn gegaan in de keuken, want dit was écht slecht…. Service daarentegen was wel goed 🙂 En de limoncello na ook.

img_0625

Toffe ijsjes bij Gelateria Caruso
Wél een absolute aanrader zijn de ijsjes bij Gelateria Caruso. Je vindt ze op een gezellig pleintje in de oude stad van Monopoli en de Keuze Is Reuze. Ergens in het begin van de week bestelde ik een frozen yoghurt met – let op- witte chocoladesaus met stukjes wafel, caramelsaus, smarties en nootjes en het was De Hemel (á €2,50). Later in de week bestelde ik een grote wafel met een bolletje kokosijs, limoencake-ijs, witte chocoladesaus met wafeltjes, smarties en nootjes en ook dat was amazingggg. Zo lekker. Hier móet je ijs halen. Helemaal omdat we ook een andere ijssalon hadden geporbeerd en die gewoon echt compleet in het niet viel bij deze gelateria. MJAM!

img_8149

img_7907

Zo, dat waren mijn tips na één week Monopoli. Ik vind het een absolute aanrader om hier naartoe te gaan. Niet alleen omdat het eten echt best wel amazing is (en de wijnen trouwens ook), maar ook omdat we echt hele toffe dingen hebben gedaan. Daarover lees je in deze blogpost!

En dan ga ik me nu klaarmaken voor een weekje JAVA. AAAH! (En daarna is het over met de pret hoor, haha).

DOE EENS GEZELLIG:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

MEER VAN DIT?
Bestel mijn eerste kookboek (10.000x verkocht!) hierrrrrzo!

 

4 reacties op “Eten in Monopoli (de hak van Italië)

  • Dankjewel Leonie! Ik ga volgend weekend naar Puglia en neem je tips zeker mee.
    Heb er zoveel zin in en kan door jouw eettips niet wachten.

  • Wilde toch even een snelle reactie plaatsen omdat het me opeens opviel dat deze post helemaal geen reacties heeft – en dat is stom want er zit toch echt best veel werk in! Anyway, ik ga eind april naar Italie voor een lang weekend (vrijdagotchend tm maandag) en we vliegen op Bari – en toen kon ik me toch mooi in m’n achterhoofd herrinneren dat jij daar in de buurt was geweest! dus nu rijden we lekker vanaf Bari door naar Monopoli! Dus ik bookmark deze blogs, super bedankt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *