Zelfgemaakte paddenstoelenburger met port salut en truffelmayo

champignonsburgerGoedemorgen leuke mensen! Gisteren was het meat free monday en ik had zin in een burger. En niet zomaar een burger; een paddenstoelenburger. Nu heb ik een paar weken geleden van Naresh Ramdjas (bekend van Masterchef en in mijn geval: Tinder) een workshop vegetarische burgers bakken gehad en hij had me een recept gegeven voor een paddenstoelenburger. Met die basis in m’n achterhoofd dacht ik; ik kan dit. Zelf. Alleen. Met ingrediënten uit de supermarkt. Nou, dat moet nog blijken… Lees je mee?

Oh en een disclaimer: dit recept is ietwat ingewikkeld en duurt lang. Maar is wel leuk om klaar te maken :D.

Nodig voor één burger: 1 broodje – twee theelepeltjes truffelmayo (AH verkoopt dit) – paar blaadjes sla – paar plakjes port salut (=kaas) – 150gr oesterzwammen – 1 ei – 1 bosui – 4 eetlepels meel – 1 eetlepel beetje havermout – 2 aardappels voor erbij

Basically heten dit dus oesterzwammenburgers en hoewel dat best tof klinkt, vrees ik dat de naam afschrikt (klinkt moeilijk!). Behalve bij Galgje. Dan is het goed.

Dat ter zijde. Ik besef me trouwens nu pas dat ik alweer geen groentes heb gegeten. Vanavond moet ik echt even groentes klaarmaken. Oké, nu echt over tot de receptuur (haha, zo culi).

Besprenkel de oesterzwammen met olie en stop tussen de grill. Laat de oesterzwammen hier een minuut of 6 tussen liggen totdat ze een soort van gaar zijn. Hoe weet je of ze gaar zijn? Geen idee. Die van mij kregen in ieder geval grillstreepjes en werden een beetje glazig. Voor zover dat kan.

Hak de oesterzwammen vervolgens fijn, tot een soort gehakt, maar dan van paddenstoelen. Klop in een kom een ei op en roer er een gesneden bosuitje doorheen. Voeg ook het gehakt van de oesterzwammen toe en meng alles door elkaar. Strooi er flink wat peper door om het op smaak te brengen. Nu wil je hiervan een burger gaan kneden, maar dat lukt niet want het is nog veel te nat. Om het minder nat en meer stevig te maken kun je eerst havermout toevoegen en als dat nog niet werkt, dan steeds een beetje meel. Uiteindelijk kwam ik denk ik op ongeveer 4 eetlepels meel uit en toen kon ik er een burger van kneden.

De burger bak je voorzichtig in een koekenpan met een laagje olie totdat hij bruin is aan beide kanten. Smeer ondertussen je broodje in met truffelmayo (rooster het broodje eerst heel even in de oven) en beleg met sla, de burger en eindig met plakjes port salut. Prikkertje erdoor en klaar is je zelfgemaakte oesterzwammenburger!

Erbij maakte ik nog aardappelschijfjes uit de oven; snijd een rauwe aardappel in dunne plakjes (echt 2 mm ofzo) en leg de plakjes op de bakplaat. Giet er wat olie (ik had truffelolie) over en bestrooi met peper en zout en zet 25 minuten op 180C in de oven. LEKKER!

Ik vond deze burger qua structuur echt godsgruwelijk fantastisch. Echt heer-lijk. Ook de combinatie met port salut en truffelmayo kwam rechtstreeks uit de hemel. Helaas was de burger zelf ietwat smakeloos. Er zou echt een soort van veel sterkere paddenstoelsmaak aan moeten zitten, maar ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik dat voor elkaar zou moeten krijgen… Jij een idee?

IK HEB EEN KOOKBOEK!
YES! Al meer dan 9000 mensen kochten mijn kookboek en zeg nou zelf; ook bij jou op de boekenplank kan hij niet ontbreken, toch? Te koop bij vrijwel alle grote boekhandels, Bijenkorf en Bol.com.

LEKKER SOCIAAL:
Volg mij via INSTAGRAM |  YOUTUBE | FACEBOOK | Snapchat Lterveld. Als je iets klaarmaakt van m’n blog of uit mijn kookboek, let me know @Lterveld #gwesse #gewoonwateenstudentjesavondseet

4 reacties op “Zelfgemaakte paddenstoelenburger met port salut en truffelmayo

  • Ipv havermout kan je ook kidneybonen gebruiken, die plakken lekker. En als je half Portobello – half Oesterzwam gebruikt krijg je ook een sterkere paddenstoelensmaak. Die oesterzwammen zijn wel prachtig, maar de smaak is vaak wat delicaat, vooral als je ze vermengt

  • Porcini! Gedroogd kopen, even laten wellen in kokend water. Dat in combi met de oesterzwammen zou voor een heftiger paddenstoelensmaak moeten zorgen. Werkt ook heel prima in paddenstoelenroomsaus voor pasta.

  • Dominique zegt:

    Tip: als je geen olie op de aardappelschijfjes doet, maar gewoon peper, zout en andere kruiden (paprika en knoflookpoeder zijn aanraders), dan worden de aardappelschijfjes droger en knapperiger. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *